Ark Nova (NL)

Adviesprijs: 79,95
62,95
U bespaart: 17,00 (21%)
Besparing 21%
16 stuk(s)
+

  1-4  14+  90+ min 8/10

In Ark Nova plan en ontwerp je een moderne dierentuin met het uiteindelijke doel om de meest succesvolle dierentuin te hebben. Je bouwt verblijven, huisvest dieren en steunt  natuurbeschermingsprojecten over de hele wereld. Specialisten en unieke gebouwen kunnen je tijdens het spel helpen om bepaalde doelstellingen te realiseren.

Dit is de Nederlandse versie 
Wij ook de Engelse hebben wel de Engelse versie beschikbaar: hier

 

  • 1 speelbord
  • 1 verenigingsbord
  • 8 spelersborden
  • 255 speelkaarten
  • 129 houten onderdelen
  • meer dan 250 tegels en fiches

Een nieuwe nummer één voor Boardgamegeek? Het zou zomaar eens kunnen. Dit spel heb ik direct na ontvangst met familie en vrienden gespeeld en iedereen vindt het leuk. Dat is een beetje vreemd, want het is zeker geen gemakkelijk spel.

In Ark Nova bouw je je eigen dierentuin. Iedere speler heeft zijn eigen plattegrond waarop hokken worden gebouwd (grootte 1-5). Deze hokken kunnen naast rots en water liggen. In deze hokken kunnen dieren geplaatst worden. Sommige dieren zijn snel tevreden; een hok van de juiste grootte is voldoende. Maar andere dieren zijn kieskeurig! Hun hok moet niet alleen groot genoeg zijn, deze moet ook grenzen aan water, of je moet al een smaenwerkingsverbond hebben met een dierentuin uit het continent van dat dier. Of je dient al bepaalde andere dieren te hebben, of....afijn, je begrijp het. Het valt niet altijd mee om de dieren in je dierentuin te krijgen. De dieren die je plaatst leveren "tickets" oftewel populariteitspunten op die je op een spoor bijhoudt.

Om dat toch voor elkaar te krijgen maak je gebruik van 5 actiekaarten. Deze actiekaarten liggen op een spoor waarbij de plek op het spoor de kracht van de kaart bepaalt. De actie kaarten trekken op plek 5 zorgt er voor dat je drie kaarten mag trekken en moet je er eentje wegdoen, terwijl dezelfde actie op veld 1 je maar één kaart laat trekken waarna je er ook eentje moet inleveren. Het loont dus om de acties laat uit te voeren.

Naast de actie kaarten trekken zijn er nog vier andere acties. Met de actie Bouwen, bouw je verblijven (of speciale gebouwen) en met de actie Dieren plaats je dieren in het verblijf (mits...). Naast dierenkaarten krijg je ook sponsorkaarten. Dit is een ander soort kaart dat je met de actie Sponsoring kunt spelen. Sponsorkaarten leveren (eenmalige, repeterende en einde-spel) bonussen op en veranderen het spel. De laatste actie die je kunt doen is samenwerken. Hier kun je jouw medewerkers naar een ander bord brengen waar ze een samenwerkingsactie kunnen uitvoeren. Dit kan studiepunten opleveren, samenwerking met een dierentuin van een ander continent of een universiteit bewerkstelligen, of je kunt bijdragen aan een conservatieproject. Conservatieprojecten leveren conservatiepunten op. Ook deze punten worden op een spoor bijgehouden. Een leuk element van dit spel is dat het spel eindigt zodra bij een speler deze twee sporen elkaar kruisen (zoals Rajas van de Ganges). Op dat moment telt iedereen zijn punten op en trek je de waarde van je conservatiespoor af van het populariteitsspoor. Als deze ver uit elkaar liggen kan het zijn dat je negatief eindigt.

Dat is dan ook het enige minpunt dat ik kan noemen van dit spel. Na anderhalf tot twee uur spelen (wij spelen nu met drie personen in anderhalf uur) negatief eindigen kan pijnlijk zijn.

Verder ben ik enorm positief over dit spel. Er zit zoveel diepgang in dit spel dat het één grote puzzel is waarbij degene die de minste fouten maakt wint. Fouten vermijden is bijna onmogelijk omdat je overal rekening mee moet houden. Je kunt voor een gedeelte vooruit plannen, maar bent wel afhankelijk van de dierkaarten die komen. Daarnaast zijn er nog enkele spelregels waar ik het niet eens over heb gehad die bijdragen aan de keuzemogelijkheden van het spel. Ik voorspel / hoop dat we een nieuwe nummer één gaan krijgen op de boardgamegeek spellenlijst (link). Dit spel verdient het!


Ralf