1. Dice Masters
Voor wie: Stelletjes die samen graag Batman & Catwoman zijn of Spiderman & Mary Jane of Superman & Lois Lane of Yugi & Tea
Duur van een potje: 20 tot 45 minuten
Hou je van Yu-Gi-Oh!? Dungeons and Dragons? Marvel Universe? Ok, DC dan? Als één van deze franchises je geekhart luider laat slaan moet je zeker Dice Masters eens uitproberen. Beide spelers stellen een allstar team samen van 4 tot 8 personages, elk met hun eigen krachten, die je net dat voordeel over je tegenstander zouden kunnen geven. Naast hun eigen krachten, hoort bij elk personage een speciale dobbelsteen met unieke aanval en verdediging statistieken. Afhankelijk van wat je met je dobbelstenen gooit, kun je sterkere dobbelstenen voor je team kopen en deze vervolgens gebruiken om je liefje aan te vallen. Diegene die als eerste zijn tegenstander van twintig naar nul levenspunten weet te brengen heeft gewonnen. Aan één starterset heb je genoeg om een potje te kunnen spelen. Daarnaast komen er naast elke nieuwe starterset zo’n 80 personagekaarten uit die verkrijgbaar zijn via aparte booster packs.
2. Targi
Voor wie: Stelletjes die elkaar graag lieflijk in de haren vliegen.
Duur van een potje: 60 minuten
De uitdaging is om je stamleden zo te manoeuvreren dat ze nuttig werk voor je verrichten en tegelijkertijd ervoor zorgen dat je schattepoes het uitschreeuwt van frustratie.
Het speelveld wordt opgebouwd uit verschillende kaarten. Je zet vervolgens stamleden in op de randkaarten om goederen te verzamelen, acties uit te voeren en/of gunsten van de plaatselijke bevolking te vragen. Het denkbeeldig kruispunt tussen 2 stamleden levert je echter ook een actie op, waardoor je voortdurend goed moet nadenken over de positie van jouw stamleden. Met de acties die je kiest en de goederen die je verzamelt kun je kaarten kopen. Je legt deze gekochte kaarten in een blok van 3 bij 4 voor je neer en scoort aan het einde van het spel bonuspunten verdienen voor gelijke of juist verschillende symbolen in een rij. Superleuk, vooral dus als je de tactiek van je geliefde doorziet.
3. Gipf Serie, bijvoorbeeld: Dvonn (en Yinsh)
Voor wie: Stelletjes die van strak wit interieur design houden
Duur van een potje: 20 tot 45 minuten
De Gipf serie bestaat uit abstracte spellen, spellen zonder thema zoals schaken, die binnen vijf minuten uit te leggen zijn en op het eerste gezicht zeer simpel lijken. Naarmate je eerste potje vordert veranderen langzamerhand je lukrake zetten in weloverwogen tactische keuzes. Zo probeer je bijvoorbeeld bij Dvonn je geliefde te slim af te zijn door de juiste zet op het juiste moment te maken. Dit doe je door je ringen te verplaatsen altijd inachtnemend dat je ring alleen mag eindigen op andere ringen en nooit op een lege plek op het bord. Als jouw kleur de bovenste van een toren is ‘bezit’ jij de toren en mag je hem dus ook verplaatsen. De hoogte van de toren is het aantal stappen wat je ermee moet zetten. Beide spelers blijven ringen verplaatsen tot niemand meer een zet kan doen. Diegene die vervolgens zijn torens bij elkaar opgeteld, de hoogste toren heeft, wint. De spellen in de Gipf serie worden gezien als de beste abstracte spellen en staan dan ook respectievelijk op plek 2,3,4 (Dvonn),8 en 16 van de abstracte spellen Boardgamegeek ranking. Er is dan ook geen enkele die ik niet zou aanraden.
4. 7 Wonders Duel Voor wie: Stelletjes met grote ambities
Duur van een potje: 30 minuten
Verzamel de grondstoffen, verdedig jezelf met militaire macht en bouw samen de 7 wereldwonderen in deze twee-speler versie van 7 Wonders. Ditmaal verzamelen de spelers geen kaarten uit hun hand, maar kiezen ze uit de rijen open en dichte kaarten op tafel. Door het pakken van kaarten komen er nieuwe beschikbaar, je moet dus goed oppassen dat je je significant other niet naar de overwinning helpt! Elke speler begint ook met vier wonder kaarten, die je speciale mogelijkheden geven op het moment dat je ze bouwt door er net zoals in het normale spel een kaartje onder te leggen. Er mogen nu echter maar 7 wonderen gebouwd worden, dus er is altijd een speler die te laat is om een vierde wonder te bouwen.
Naast de meeste overwinningspunten verzamelen kan je nu ook de overwinning behalen door militaire overmacht, of door als eerste 7 verschillende wetenschapskaarten te spelen. Het spel eindigt in dat geval direct, hou je tedybeertje dus goed in de gaten want het spel kan gespeeld zijn voordat je het door hebt!
5. Patchwork
Voor wie: Stelletjes die van puzzelen houden en breien
Duur van een potje: 30 minuten
Een vraag die uiteraard elk stelletje bezig houdt is wie van de twee de mooiste lappendeken kan maken. Patchwork voorziet in deze behoefte om dit eeuwenoude vragenstuk opgelost te krijgen. Door middel van verschillende tetrisvormige stukjes stof probeer je een zo volledig mogelijke deken te maken. Belangrijk is om de balans te behouden tussen te wachten om de vormen te pakken die je nodig hebt, maar ook niet te lang anders pakt je tortelduifje dat ene stukje wat je nodig had af en krijg je nooit meer je dekentje af. De meeste stukken stof leveren knoopjes op als ze je in je lappendeken plaatst die je vervolgens kunt gebruiken om nieuwe stukjes stof te kopen. Jammer genoeg kom je dan soms met een vijfhoekig onmogelijk in je lappendeken te plaatsen monster te zitten, maar wat dan wel weer gazillion veel knoopjes oplevert. Wat dit spel zo leuk maakt is dat je uiteindelijk trots kunt kijken naar wat voor mooi werkje je gecreëerd hebt. Daarnaast is de winst uiteraard ook wel leuk.
Zo, dat waren ze alweer! Er zijn natuurlijk nog veel meer geweldige spellen die ik nog niet genoemd heb. Laat vooral in de reacties weten wat jullie favoriete spellen zijn! Wat speel jij graag met je player two? Laat het weten!