Met de komst van de nieuwe consoles mis ik dat soort momenten. Begrijp me niet verkeerd, het zijn fantastische spelcomputers, maar buiten games als FIFA zijn er eigenlijk weinig titels waarvoor je momenteel echt een groep vrienden voor kunt uitnodigen om zo’n memorabele en vooral gezellige avond te beleven als vroeger. De Wii U houdt deze eer gelukkig nog een beetje hoog met toppers als Mario Kart en Super Smash Bros, maar het nadeel hiervan is dat als je zelf ervaren bent, de drempel voor nieuwkomers vrij hoog ligt. Verder zijn er nog toegankelijkere games zoals Nintendo Land en Wii U Party, maar het aanbod blijft redelijk beperkt.
Bordspellen brengen het gevoel van couch gaming naar de tafel
Het mooie van de bordspellen van tegenwoordig is dat er heel veel spellen zijn die heel simpel zijn qua speluitleg, maar toch genoeg diepgang bieden om lang te boeien. Iedereen is bekend met games als Monopoly en Yahtzee, maar wie kent geweldige spellen als King of Tokyo of Genius? Het zijn slechts enkele bordspellen die het gevoel geven dat je weer eens een groep vrienden gezellig zou moeten uitnodigen. Het zijn spellen die ook vergelijkbare gevoelens opwekken als wanneer iemand je ster jat bij bijvoorbeeld Mario Party of wanneer het geweldig goed voelt als je tactiek uiteindelijk blijkt te werken. En spellen hoeven helemaal niet ingewikkeld te zijn, er zijn genoeg toffe bordspellen die iedereen zo kan leren.
Dit soort toegankelijke boardgames, die iedereen snel kan oppakken, worden ook wel gateway games genoemd. Het zijn titels die iedereen kan spelen en waarbij iedereen na vijf minuten precies weet wat de mogelijkheden zijn, maar waarbij je tegelijkertijd weer genoeg opties hebt om iemand te proberen slim af te zijn...of juist niet, wat resulteert in spanning, het nodige vrolijk geschreeuw en voornamelijk weer die oude vertrouwde memorabele momenten. Er is niemand die na zo’n bordspelavondje zegt dat die het niet naar zijn zin hebben gehad, zelfs de verliezers niet.
Maar waar te beginnen als je ook eens voorzichtig hier in wilt duiken? Martijn, onderdeel van de bordspelcrew gaat je hier alles over vertellen met een introductie in deze gateway games. Hij vertelt je welke games echt aan te raden zijn als opstapje naar een mooie avond. Wie weet raak je geïnspireerd om weer eens wat vrienden een uitnodiging te sturen, als vanouds. De situatie ziet er ook niet heel veel anders uit, alleen zit je met zijn allen rond de tafel met een drankje erbij.
5 tips: Vijf introductiespellen /gateway games die gemakkelijk te leren zijn
Inmiddels hebben we op budgetspelen alweer 1000 bordspellen in de database staan. Als je op boardgamegeek kijkt kun je zelfs meer dan 80.000 spellen vinden. Het kan een hele opgave zijn om in deze brij van namen en speldozen een spel te vinden dat past bij de wensen van de groep waarmee je wilt spelen, laat staan als je zelf nog niet veel spellen hebt gespeeld.
In de bordspellenwereld is hier een oplossing voor verzonnen: gateway games. Een aparte term voor iets complexere spellen die gemakkelijk te spelen zijn door nieuwelingen en ze introduceren in alles wat bordspellen hedendaags te bieden hebben. Dit zijn spellen die wat ingewikkelder zijn dan Monopoly, maar die ook veel meer keuzes en spelplezier bieden. In dit artikel bespreken we dan ook een aantal gateway games die een goede eerste aanschaf zijn voor iedereen die zich verder wil verdiepen in deze uitgebreide hobby. Dus lees snel verder en ontdek de sleutel tot een nieuwe wereld!
Dixit
Voor fans van: Fantaseren en associëren, kunstzinnig denken.
Waar denk je aan bij deze afbeeldingen? Pinokkio, het lot of gewoon aan maskers? In Dixit probeer je zoveel mogelijk punten te verzamelen door je fantasie los te laten op dit soort abstracte kunstwerkjes die afgebeeld staan op kaarten. In dit spel heeft iedereen 6 handkaarten met allemaal verschillende afbeeldingen. De verteller kiest uit haar hand een van deze kaarten uit en vertelt er een zin bij. De andere spelers kiezen vervolgens ook een kaart uit hun hand, die bij deze zin past en proberen vervolgens als de kaarten openliggen te achterhalen welke kaart van de verteller was. Daarbij kan de verteller niet te duidelijk zijn, want als iedereen haar kaart raadt dan krijgt ze nul punten. Maar ook als niemand de kaart van de verteller kiest, krijgt ze nul punten. Dixit heeft niet al te veel regels en is daardoor een van de spellen die ik graag speel met grotere groepen. Iedereen kan het concept begrijpen en het is erg leuk om te zien waar de gedachten van de andere spelers heen gaan. Dixit is ook een prima voorbeeld van een minder traditioneel bordspel aangezien het meer om de ervaring gaat dan om het winnen.
Ticket to Ride
Voor fans van: Railroad Tycoon, plannen en plagen, wannabe treinmachinisten.
De treinreizigers onder ons zullen het wel herkennen. Volle treinen die nooit op tijd rijden, tenzij je natuurlijk zelf te laat bent. Met Ticket to Ride hoef je je hier gelukkig geen zorgen over te maken en kun je gewoon de best mogelijke spoorwegen proberen aan te leggen. In dit spel probeer je aan de hand van geheime doelenkaartjes een eigen treinennetwerk aan te leggen. Door middel van gespaarde gekleurde kaartjes kun je delen van de route neerleggen. Jouw concurrenten zullen echter hetzelfde proberen. Het kan zomaar gebeuren dat je opeens een eind moet omrijden omdat iemand ‘jouw’ tunnel inpikt. (Bedankt Steven) Wie aan het einde het doeltreffendst zijn routes weet aan te leggen mag zich de meester van de spoorwegen noemen. De Amerika- en Europavarianten zijn het meest toegankelijk voor beginners. Het spel gaat lekker snel en de basisregels zijn binnen 5 minuten uit te leggen. Voor je het weet ben je een uur verder. De mogelijkheden in dit spel zijn al wat uitgebreider waardoor het lekker weg speelt en tegelijkertijd een mooie voorbereiding is op spellen die nog uitgebreider zijn. Daarnaast is deze game net zo leuk om te spelen met slechts 2 spelers als met zijn vijven.
King of Tokyo
Voor fans van: Godzilla en King Kong, vuisten vol met dobbelstenen gooien
Paniek in Tokyo! Een grote aap, een gemuteerde hagedis, een konijn in een enorme robot en nog veel meer monsters zijn gesignaleerd in de Japanse hoofdstad. Door middel van een Yahtzeeachtig systeem probeer je Tokyo te veroveren van je medemonsters. Rol dobbelstenen om punten te verzamelen, klauwen om te vechten, hartjes om te genezen of rol bliksemschichten om sterker te worden. Je kunt proberen om 20 overwinningspunten te behalen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon al je tegenstanderes in elkaar rossen en op deze manier de winst over de streep trekken. Voor jongere kinderen is dit spel gemakkelijk te spelen en voor de volwassenen onder ons is het ook prima te spelen met een biertje of wijntje erbij. Daarnaast komt er wat extra strategie bij kijken in de vorm van speciale kaarten die je met je energie kunt kopen. Hiermee kan je bijvoorbeeld extra schade doen of nog een extra beurt voor jezelf regelen.
Carcassonne
Voor fans van: Bouwen en plannen, middeleeuwse architectuur. Games als Settlers
Heb je altijd al het idee gehad dat de stadsplanning in Nederland soms maar een zooitje is? In Carcassonne kun je bewijzen dat jij het beter kan. Met een stapel tegels probeer je een stad te bouwen die zoveel mogelijk punten oplevert voor jou. Het probleem is alleen dat je tegenstanders hetzelfde proberen en je dus geregeld dwars zitten. Door horigen (houten poppetjes) neer te zetten kun je gebieden, steden, kloosters en wegen claimen die bij voltooiing punten opleveren. Door de eenvoudige regels kan iedereen snel met dit spel aan de slag. Er is daarnaast voldoende diepgang om het ook voor gevorderde spelers leuk te houden. Aan het einde van het spel heb je vaak een heel schouwspel van steden en boerenvelden liggen. Elke keer is het veld weer compleet anders omdat je steeds omstebeurt een kaartje toevoegt aan het steeds groter wordende landschap. Een tip: begin eerst met de basisset en ga daarna pas met een van de vele uitbreidingen aan de slag om het spel nog leuker te maken.
Genius
Voor fans van: Puzzelen, abstracte spellen, games als The Witness
Los jij de abstracte breinbrekers in de krant met twee vingers in je neus op? Dan is Genius misschien wel wat voor jou. In dit spel probeer je met dominoachtige blokjes rechte lijnen met dezelfde symbolen te maken op een hexagonaal bord. Aan het einde van het spel wordt er niet gekeken naar wie de meeste punten heeft, maar naar de speler met de minste punten van een symbool. Je zult dus alle symbolen moeten verzamelen. Dat leidt tot een tactisch steekspel waarbij je steeds een paar stappen vooruit moet denken. Wil ik mijn tegenstander blokkeren of ga ik toch voor die grote hoop punten? Of pak ik die paar punten van het symbool waar ik nog weinig van heb? Onderschat je tegenstanders vooral niet, want voor je het weet heb je verloren op een paar punten. Daar kan mijn vader je alles over vertellen. Ook als je niet zo van het puzzelen bent is dit spel een dikke aanrader door de eenvoudige regels en de diepere tactieken.
Tot slot
Er zijn nog veel meer gateway games zoals Splendor, Takenoko en Het Koninkrijk Dominion. In een volgend artikel zullen we daar verder op ingaan. Welke spellen uit deze lijst lijken jou leuk? Welke spellen speel je zelf? Laat het ons weten in de reacties. Verder om jullie kennis te laten maken met deze titels, vergeven we binnenkort King of Tokyo! Zie hiervoor de prijsvraag die binnenkort op Budgetspelen staat.