In een top 10 (of 5 of 3,5) noemen ze de spellen uit 2018 die zij het leukste vonden.
Wie niet genoeg toppers uit 2018 heeft geprobeerd zal ook oudere spellen noemen.
Dit zullen dan wel spellen zijn die ze dit jaar hebben leren kennen.
Redactielid Nona doet de aftrap.
Voor ik aan mijn lijst favorieten begin, eerst iets over mij. Zoals je in mijn collectie kunt zien ben ik dol op variatie. Ik speel veel verschillende soorten spellen met veel verschillende spelersaantallen (2-8) en daarnaast speel ik bijna dagelijks solo. Bij langere spellen houd ik van worker placement, variabele spelborden en kaarten die op meerdere manieren gebruikt kunnen worden. Ook vind ik meerdere mogelijke strategieën om te winnen belangrijk (de beruchte point salads doen het hier best goed eigenlijk). Bij snelle spelletjes verkies ik meestal dobbelspellen boven kaartspellen en daarnaast heb ik een zwak voor deductiespellen. Ik ben ook dol op kleurrijke spellen en thema's zoals dieren of city building. Ik zal daarentegen niet snel een spel kiezen met een oorlogs-, voertuigen- of zombiethema. Ik speel vrijwel nooit coöperatieve spellen, tenzij ik een andere rol op me kan nemen dan de rest van het team.
Mijn favoriete spellen uitgekomen in 2018 vond ik niet eens zo lastig om te kiezen. Ik ga namelijk mijn favoriet per genre noemen, omdat ik zoveel verschillende soorten spellen speel. Anders wordt het appels met peren vergelijken, terwijl er voor mij in ieder genre wel één spel boven zijn soortgenoten uitstak. Om dit artikel niet te lang te maken heb ik mezelf tot vijf categorieën beperkt. Ik zal per favoriet kort vertellen waarom dit mijn favoriet is geworden en daarnaast ook de naam van de runner up noemen. Zo heb ik toch nog een soort top 10 lijstje ;-).
Favoriete roll-and-write: Brikks
Wie mij kent, weet dat ik héél veel roll-and-writes speel. Ik vind ze enorm verslavend. Dit jaar waren er veel nieuwe en goede opties, maar toch heb ik één duidelijke favoriet en dat is Brikks. Bij dit spel bepalen de dobbelstenen welk Tetris-blok je op je blaadje denkbeeldig naar beneden moet laten vallen en dus onderaan moet tekenen. Hierbij probeer je rijen helemaal vol te maken om punten te scoren. Daarnaast wil je met het juiste kleur blokje de juiste stip raken om het draaien en aanpassen van blokjes te ontgrendelen en bonuspunten te scoren. Ik vind de Tetris-nostalgie heerlijk en daarnaast is hij heel makkelijk om te leren maar uitdagend om te spelen. Voor mij leveren de solo-modus en duel-modus voor 2 spelers nog meer pluspunten op. Mijn 2e keus is Welcome To, al heeft die kaarten i.p.v. dobbelstenen waardoor het niet écht een roll-and-write meer is.
Favoriet familiespel: Gravity Superstar
Toen ik de uitgever foto’s van Gravity Superstar op facebook zag posten, was ik al verkocht. Het was heerlijk kleurrijk en deed me denken aan die glow-in-the-dark sterren, waar ik vroeger m’n plafond mee vol plakte. Het ging me niet alleen om de looks, ik zag namelijk ook kaarten met daarop pijlen om je poppetje te besturen. In mijn groep spelen we ook graag Roborally en Colt Express. Deze spellen kunnen echter soms wat lang duren en vrij pesterig aanvoelen, dus zocht ik een wat sneller en relaxter spel. Bingo! Gravity Superstar draait zoals de naam zegt om zwaartekracht. Na elke beweging valt je poppetje zo ver als mogelijk is naar beneden, wat een grappige en originele twist aan het besturen geeft. De borden kun je steeds anders neerleggen, waardoor je elk potje opnieuw kan zoeken naar de meest optimale combinatie van moves. Je hebt voordeel als je een paar zetten vooruit denkt, maar wie daar geen zin in heeft kan het ook nog prima spelen. Als 2e keus ga ik voor Planet.
Favoriet partyspel: Detective Club
Dit spel doet een beetje denken aan een kruising tussen Dixit, Spyfall en A Fake Artist Goes To New York, maar voelt toch weer erg origineel! Ik kocht het vooral vanwege de prachtig geïllustreerde Dixit-formaat kaarten, dus dat Detective Club zo leuk blijkt was een fijne verrassing. Als actieve speler kies je één woord uit dat past bij twee van je zes handkaarten, wat al een uitdaging op zich kan zijn. Dit woord schrijf je op briefjes, want andere spelers moeten zometeen bijpassende kaarten gaan spelen. Eén speler zal echter een blanco briefje krijgen! Deze persoon weet niet welk woord er gekozen is en moet goed kijken naar de kaarten die de actieve speler en andere spelers op tafel plaatsen om zo toch iets passends te kunnen spelen. Nadat elke speler twee kaarten heeft gespeeld, moet je stemmen wie het blanco briefje heeft gekregen. Je kunt voor het stemmen iedereen de kans geven zijn kaarten en logica uit te leggen, maar je kunt ook kiezen voor stemmen zonder discussie. De runner up is hier Belratti geworden.
Favoriet expertspel: Raja’s van de Ganges
Dit jaar was mijn keuze voor een expertspel snel gemaakt. Wie mijn recensie heeft gelezen weet namelijk al dat ik behoorlijk fan ben van Raja’s van de Ganges. Dit worker placement spel speelt zó snel en heeft toch behoorlijk wat keuzes, waardoor het voor mij een topper is. Het spelbord blijft elk potje hetzelfde, toch blijft er genoeg variatie over om niet te vervelen. Voor elk potje worden bijvoorbeeld alle te bouwen tegels geschud. Ook de dobbelstenen zorgen er automatisch voor dat je niet elk spel dezelfde zetten kan doen. Ondanks de dobbelstenen is de geluksfactor niet heel hoog en heb je wel het gevoel in control te zijn. Raja’s bevat ook voldoende interactie, maar zonder pesterig te voelen. Een enorm pluspunt voor mij is dat je op verschillende manieren kunt winnen. Daarnaast is het spel met elk spelersaantal hartstikke goed, terwijl veel spellen wel duidelijk beter zijn met een specifiek aantal spelers. Mijn runner up in deze categorie is Forum Trajanum.
Favoriet solo spel: Holding On (The Troubled Life of Billy Kerr)
Dit spel is volledig coöperatief. Omdat ik niet dol ben op coöperatieve spellen kocht ik Holding On puur om solo te spelen, met name vanwege het realistische en originele thema. Daarnaast sprak het me aan dat er een doorlopend verhaal in zit, maar dat het spel nog opnieuw speelbaar is als je het verhaal eenmaal afgerond hebt. In Holding On bestuur je een team verplegers dat zorg draagt voor een man in de hospice. Al snel merk je dat hem nog dingen dwars zitten en wil je hem daarmee helpen zodat hij vredig heen kan gaan. Daarom voer je gesprekken om hem beter te leren kennen. Omdat hij zo ziek is heeft hij veel medische zorg nodig en daar gaat ook veel tijd in zitten. Net als in het echte leven krijg je dus te maken met het zoeken van een balans tussen de hoognodige medische zorg bieden én nog tijd hebben voor de menselijke kant terwijl er altijd een tekort aan personeel en tijd is. Voor een spel met zo’n gevoelig thema vind ik dat ze het op een hele respectvolle manier hebben aangepakt. Naast favoriet solo spel zou Holding On ook mijn winnaar voor mijn favoriet thematisch spel en meest originele spel uit 2018 zijn. Voor meest origineel spel is Crime Hotel trouwens een hele goede 2e. Heb ik stiekem toch 6 categorieën, oeps ;-)
Stay tuned voor de lijstjes van de andere redactieleden! En natuurlijk horen we graag wat jullie persoonlijke favorieten uit 2018 zijn :) Heb je een spel uit één van onze lijstjes zelf ook gespeeld? Ook dan horen we graag jouw mening!