Hoe kom je aan die date: Time's Up
Waar kom je nou nog nieuwe mensen tegen? Op het werk? In de collegezaal? Of godbetert, in de kroeg? Ik moet er persoonlijk niet aan denken. Nee, een veel betere plek is een spellenavond met je vrienden. Laat iedereen een single introducé meenemen, gooi wat mallotige party games op tafel en zie daar: het ijs is gebroken. Een fijn hulpmiddel is bijvoorbeeld het spel Time’s Up, waarbij je met je team in 30 seconden zoveel mogelijk namen of concepten moet raden. In de eerste ronde mag je het omschrijven, in de tweede mag je nog maar één woord gebruiken en in de derde moet je het uitbeelden. Binnen no time heb je een gemeenschappelijke (gebaren-)taal ontwikkeld en erg met elkaar gelachen. En die ene persoon die net zo blijkt te denken als jij? Die pik je er zo uit.
Je kunt dit spel trouwens makkelijk zelf na maken. Gooi wat briefjes met beroemdheden in een kom, open de timer op je telefoon en je kunt aan de slag.
De eerste, spannende date: The Metagame
Heb je komende donderdag je eerste date? Leuk! En uh, spannend! En uh… och arme. In zo’n grote groep wil het praten nog wel, maar met z’n tweeën kan het ineens moeilijk gaan. Een spel als The Metagame biedt dan uitkomst. In dit spel moet je meningen met cultuuruitingen matchen. Op een deel van de kaartjes staan dingen als "Dit bewijst dat de mensheid ten onder gaat" of "Dit zou iedereen moeten hebben". Op een ander deel staan parels van de menselijke cultuur, zoals een schilderij van Van Gogh, de musical Cats of een haarstijl uit de jaren ’80. Op tafel verschijnt steeds één meningkaartje en twee of meer cultuurkaartjes. In stilte kies je de cultuuruiting die volgens jou het beste past; dan tel je af en wijs je tegelijk je keuze aan. Had je dezelfde mening? Dan mag je er steeds meer cultuurkaartjes bij leggen. Het fijne is dat je er zo moeiteloos achter komt of je een beetje op één lijn zit. En als dat niet zo is, dan heb je in ieder geval genoeg om over te praten.
Nog fijner: dit spel kun je gratis vinden op internet als print & play. Let op, het is wel helemaal in het Engels.
Genoeg gepraat: Menara
Bij de tweede of derde date is het oppassen geblazen. Mooi dat je met elkaar op één lijn zit, maar met al dat geklets beland je zo in de ‘friend zone’. Een wat fysieker spel, zoals een behendigheidsspel, brengt je fijn wat dichter bij elkaar. Iets dat je op tafel laat klimmen, met trillende handen blokjes doet plaatsen of poppetjes laat schieten of zo. Ik ben op het moment fan van Menara, een coöperatief spel waarin je samen een wiebelig bouwwerk bouwt. Dat bouwwerk bestaat uit houten pilaartjes en kartonnen vloertjes, die je middels opdrachtkaartjes moet plaatsen. Je juicht, je schrikt, je wiebelt, je hoopt… En ondertussen raak je die ander natuurlijk ‘per ongeluk’ steeds aan. Als jullie bouwwerk voortijdig instort - en dat zal het - dan bloeit tussen de brokstukken de liefde juist op.
Een ijzersterk team: Codenames Duet
Als we in onze spellengroep een woord-raad-spel spelen, dan hebben we één huisregel: stellen mogen niet bij elkaar in het team. Die hebben namelijk zoveel gedeelde ervaringen en associaties opgebouwd, dat ze onverslaanbaar zijn. Ben je zelf zo’n ijzersterk duo? Dan zijn er gelukkig spellen voor twee spelers, waarin niemand last van jullie heeft. Ik ben zelf erg fan van Codenames Duet, dat beter gaat naarmate mijn man en ik meer gedronken hebben. In dit spel help je elkaar zoveel mogelijk kaartjes te raden door ze met één woord aan elkaar te verbinden. Samen met je partner kun je van die lekker obscure verwijzingen gebruiken die alleen hij of zij begrijpt. Een mooie gelegenheid om stil te staan bij jullie gedeelde geschiedenis.
Begrijp je elkaar juist niet? Dan zie je eens hoeveel onvermoede kanten je partner nog heeft.
De sleur doorbreken: Near and Far
Het kan de beste relatie overkomen: je bent zó met elkaar vertrouwd, dat je elkaar nog amper kunt verrassen. Vorig jaar, ja, toen had je iets heel romantisch verzonnen voor Valentijnsdag. Maar nu heb je niet zo’n zin om weer alles uit de kast te moeten trekken. Herkenbaar? Laat je dan samen eens naar nieuwe werelden voeren in een avontuurlijk spel. Near and Far voelt voor mij bijvoorbeeld als een wereldreis. In dit spel ben je een wonderschoon ontworpen personage dat over wonderschoon ontworpen landschappen zwerft. Onderweg kom je niet alleen goud, edelstenen en rovers tegen, maar ook verhaalfragmenten waarin je voor een keuze wordt gesteld. Kies je dan de makkelijke of de moeilijke weg? Als mijn man en ik Near and Far spelen, dan zetten we een muziekje op, steken we wat kaarsen aan en vergeten we dat we alweer zestien jaar samen zijn.
Of je nou ongemakkelijke stiltes wilt voorkomen of de sleur wilt doorbreken, met het juiste spel kom je er wel. Ken jij nog geschikte spellen voor stellen? Of vind jij het als eeuwige single juist tijd voor een solospel? Laat het ons hieronder weten!