Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Boekenweek special: Spelen is zeg maar echt mijn ding

Traditiegetrouw vindt ook dit jaar de Boekenweek plaats welke afgelopen zaterdag is gestart.
Daarom vonden we het een mooi moment om een artikel te wijden aan spellen waarbij taal op verschillende manieren een belangrijk onderdeel is.


Hardback/Paperback



Paperback en het op zichzelf staande Hardback zijn deckbuilding waarin de kaarten letters of lettercombinaties zijn. Hoe langer de gespelde woorden zijn en hoe moeilijker de letters, hoe meer punten dit oplevert. Gaandeweg het spel kun je ook nieuwe lettercombinaties kopen, hoe moeilijker deze combinatie is, hoe meer punten deze waard is. Sommige letters geven daarnaast bonussen, een concept dat nog verder wordt uitgewerkt in Hardback. Hardback is daarnaast ook wat liever, hierin kunnen alle kaarten omgedraaid worden als wilde letters. Dit kost je dan wel de punten en de bonussen die ze anders gegeven hadden. De meeste spellen waarbij je woorden moet maken, hebben weinig spelinhoud en draaien vooral om het spellen van woorden. Hardback en Paperback daarentegen voelen als volwaardige spellen waarin je je spelkunsten goed kunt testen.

Van Ryder Games: Graphic Novels



De Graphic Novels van Van Ryder Games zijn op Kickstarter zeer succesvol ontvangen, momenteel loopt de derde kickstarter met vijf nieuwe boeken. De Graphic Novels zijn strips waarin je op basis van je keuzes naar andere pagina’s wordt geleid. Dit is dus het perfecte spel om lekker in de tuin te doen, op vakantie op je ligbedje of tijdens je rit in het openbaar vervoer. Elk boek heeft een ander thema, zo zijn er westerns, liefdesverhalen of Sherlock Holmes moordzaken om op te lossen. De boeken zijn al deels door 999 Games uitgebracht dus perfect om nu aan te schaffen tijdens de Nederlandse Boekenweek!


Once Upon a Time: The Storytelling Card Game



Houd je van verhalen vertellen? Dan is Once Upon A Time iets voor jou! In dit spel ga je samen met de andere spelers een verhaal vertellen op basis van de verhaalkaartjes die iedereen in zijn hand heeft. Dit zijn kaarten met locaties (bijvoorbeeld Het Bos), personages (Reus), gemoedstoestanden, voorwerpen (Een Deur) of een gebeurtenis (Twee Mensen die Verliefd Worden). Deze kaartjes probeer je weg te spelen als je de actieve verhalenverteller bent, door ze kloppend in het verhaal te verweven. Maar pas op! Als je een element benoemd dat op een kaartje van een ander staat, dan mag diegene de rol van verhalenverteller overnemen. Uiteindelijk is het je doel om al je kaartjes weg te spelen en het verhaal te leiden naar jouw eindkaart. Iets wat lang niet altijd een ‘Ze leefden nog lang en gelukkig’ is…

Codenames



In Codenames draait het om hints geven waarbij verbanden maken tussen ogenschijnlijk onverbindbare woorden centraal staat. Twee teams nemen het tegen elkaar op waarbij de leider van elk team precies weet welke woorden in een grid van 5x5 bij het eigen team horen. Dit kan alleen maar gecommuniceerd worden met een hint van één woord en een cijfer om aan te geven hoeveel woorden gelinkt kunnen worden aan die ene hint. Creatief denken is dus uiterst belangrijk!


Chronicles of Crime



In Chronicles of Crime ben je een detective en probeer je moordzaken op te lossen. Dit doe je door de mensen te ondervragen en ze te confronteren met onomstootbaar bewijs middels een QR-code systeem. Maarja, wie zijn dan de mensen die weten wat er gebeurd is? En welk bewijs zal de voorzichtig opgestelde alibi als sneeuw voor de zon laten verdwijnen? Chronicles of Crime bestaat uit zeer goed geschreven zaken waarbij de interacties met de verdachten geloofwaardig voelen. Dit is dus wat mij betreft een zeer goed voorbeeld van hoe goed geschreven verhalen een spel naar een hoger niveau kunnen tillen. Momenteel loopt de kickstarter voor drie nieuwe standalone versies die zich allemaal in verschillende tijdperken afspelen.

Welke talige spellen vind jij leuk? Laat het weten in de reacties!

Geschreven door Anna Wassenburg

Geplaatst door CandyShine op 13-03-2020 02:33
Aantal keer bekeken: 1291

Reacties


Er is nog niet gereageerd.