Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

1 April! Kikker in je bil!

In deze periode van thuis blijven en afstand houden kan het soms moeilijk zijn om te lachen. Als je de hele tijd op elkaars lip zit, is de kans op ruzie erg groot. Daarom is het belangrijk om je gevoel van humor niet te laten varen. Lach met elkaar, maak grapjes en je zult je meteen een stuk beter voelen. Vandaag is het 1 april; de dag om elkaar in de maling te nemen en grappen te maken. Ook hier kunnen bordspellen helpen, want er zijn genoeg bordspellen die je kunnen laten lachen ongeacht jouw gevoel voor humor.

Als ik samen met een groep mensen ben en we willen allemaal iets niet al te serieus spelen dan pak ik Wat Schets Je Me Nou/Telestrations. Als je bekend bent met doorfluistertje, dan is dit ook bekend. In doorfluistertje fluister je omstebeurt een woord door naar de speler naast je. Daarna vergelijk je het woord tussen degene die als eerste het vertelde en degene die als laatste het woord hoorde. Die twee komen natuurlijk nooit overeen, dus hilariteit alom. Wat schets je me nou werkt op dezelfde manier. Iedereen tekent eerst een willekeurig gekozen term allemaal tegelijkertijd in hun eigen boekje. Vervolgens worden de boekjes doorgegeven en probeert iedereen te raden wat de persoon ervoor nou bedoeld met zijn tekening en schrijft dit op een nieuwe pagina. Met dit nieuwe woord gaat vervolgens iedereen weer aan de slag om een prachtige tekening te creëren. Dit gaat zo door totdat je je eigen boekje terugkrijgt. Daarna wordt er vergeleken of de oorspronkelijke term hetzelfde is gebleven. Het leuke is dat je kan zien waar het eventueel fout is gegaan. Het is grappig om te zien hoe een garnaal uiteindelijk een draak wordt, of hoe bevroren pizza een vliegende schotel is geworden.



Soms heeft een spel alle grappen al voor je, maar moet je ze zelf nog even samenstellen. Cards Against Humanity en Joking Hazard zijn hier een voorbeeld van. Dit zijn wel spellen met een grove vorm van humor dat niet iedereen zal liggen, dus houdt daar rekening mee. In beiden spellen is elke ronde een speler de scheidsrechter. Deze kiest de opzet voor de grap middels een kaartje en de andere spelers moeten deze afmaken met hun eigen kaartjes. De scheidsrechter kiest dan vervolgens welke combinatie het grappigst is en die speler krijgt een punt. Je speelt door totdat een speler een afgesproken aantal punten heeft gehaald. In Cards Against Humanity draait alles om het maken van zinnen. De opzet zelf is ogenschijnlijk onschuldig, maar vul je de zin met termen zoals nazi’s en met zuur gevulde waterpistolen (en dan houd ik me nog in), dan kan dat natuurlijk hilarisch worden. In Joking Hazard daarentegen, maak je een Cyanide and Happiness strip. Deze serie staat erom bekend om ook erg grof te zijn, dus let wel op of dit in je groep past.




Als je zoekt naar wat onschuldigere humor, dan is Clank! In! Space! een leuke. Hierin sluip je aan boord van een ruimteschip om waardevolle spullen te stelen. Maar als je te veel lawaai maakt, wordt je gepakt en ben je af. De humor zit vooral in de vele sci-fi referenties op de kaarten. Zo is de ‘Dark Jidu’ duidelijk een Star Wars referentie en de kaart ‘Would-be-gone’ met een rode en blauwe pil hint naar de Matrix films. Het is leuk om die referenties te zien hoewel ik ze echt niet allemaal begreep. Als sci-fi niet je ding is, kun je ook het basisspel Clank! proberen. Deze bevat meer algemene grappen.



Als je echt moeite wilt doen, dan zijn er de easter eggs; kleine verborgen, vaak grappige, elementen in een spel. Zo zijn er de verborgen ninja’s in de doos van Imperial Settlers die dan zeggen dat ze gevonden zijn. In alle Stonemaier games zijn de katten van Jamey Stegmaier terug te vinden (en referenties naar spellen uit hun eigen serie). Maar vooral Ex Libris steekt de kroon. In dit spel waarbij je een bibliotheek van magische boeken moet maken zitten kaarten met verschillende boekenplanken. Het leuke is: Elke titel op een boek is uniek. Dit hadden ze niet hoeven doen, maar het geeft het spel meer sfeer. Sommige titels zijn zelfs erg grappig, zoals Burly Braids of Dwarven Beards of Stories So Short They’re Practically A Paragraph. Zoek in je eigen spel of je dit soort leuke elementen terug kan vinden en wie-weet krijg jij dan onverwachts een glimlach op je gezicht.



Geschreven door: Dick Rensema

Geplaatst door Dutchyoda op 01-04-2020 12:52
Aantal keer bekeken: 2338

Reacties

Door GeorginaK (194 reacties) op 01-04-2020 22:40
( PM )
Game of Trains heeft ook leuke referenties - de titel alleen al...
Veel van Game of thrones, maar ook wat TV-series uit de 80's