Uitgever: 999 Games
Aantal spelers: 2 tot 4
Speelduur: 30 minuten
Aanbevolen leeftijd: vanaf 8 jaar
Adviesprijs: €12.95
Vroeger wilde ik altijd een eigen boomhut, maar helaas is die er nooit gekomen. Maar nu kan het dan toch, mijn eigen boomhut ontwerpen! Er valt veel te kiezen, wil ik lekker luieren in een privé bioscoop of toch liever een potje lasergamen? Hoe hoger je jouw boomhut bouwt hoe breder hij kan worden, maar let op dat je boomhut niet teveel uit balans raakt. Eén ding is zeker, dit spel gaat je een boomhut opleveren die je wildste dromen overtreft!
Wanneer je het doosje opent krijg je meteen zin om te spelen. De artwork is top en spreekt echt tot de verbeelding. Het spel is duidelijk ontworpen als familiespel en zal kinderen snel aanspreken, maar ook als volwassene word je hier vrolijk van. Best Treehouse Ever speelt daarnaast vlot door en leert gemakkelijk aan.
Het doel
Je bouwt je boomhut op in drie spelrondes. Aan het einde van elke ronde volgt een telling, waarbij elke kamer van een bepaalde kleur 0, 1 of 2 punten scoort afhankelijk van scorekaarten geplaatst door de spelers. Aan het einde van het spel krijg je ook punten wanneer je de meerderheid in een kleur hebt weten te verzamelen. Degene met de meeste punten wint het spel, bij gelijkspel de speler met de meeste kaarten van een kleur.
Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een eigen boomstronk met daarop een houten nootje om de balans van je boomhut aan te geven. Bij de start van iedere ronde krijg je 6 handkaarten met daarop diverse kamers. Iedereen speelt tegelijkertijd. Je mag steeds 1 kaart kiezen om te gaan bouwen, de rest geef je door aan de speler links van je. Wanneer iedereen een keuze heeft gemaakt leg je jouw nieuwe kamer in je boomhut.
Bouwen maar!
De eerste verdieping mag uit slechts twee kaarten bestaan, de volgende verdieping heeft plaats voor drie kaarten en zo verder, tot een maximum van zes kaarten breed. Je mag je nieuwe kamer alleen bouwen op de hoek van een verdieping of ondersteunt door twee kaarten op de verdieping eronder. Daarnaast moet je letten op de balans van je boom. Bouw je een kamer aan de linkerkant van je boom dan schuift het nootje op je boomstronk naar links, bouw je rechts dan naar rechts. Om de boom in balans te houden mag je nooit een kaart zo neerleggen dat het nootje uit de boom zou moeten schuiven. De laatste spelregel is dat kaarten van dezelfde kleur elkaar moeten aanraken. Je moet dus wel een beetje strategisch bouwen!
Voorbeeld: de kaart in afbeelding 'a' is niet toegestaan omdat het de boom uit balans brengt, bij 'b' is hij nog niet voldoende ondersteunt door de verdieping eronder en bij 'c' sluit de kaart niet aan op de eerder geplaatste kaart van die kleur, 'd' voldoet wel aan alle voorwaarden en is dus een goede keuze.
Kiezen op fun factor
Je kunt proberen een beetje tactisch te spelen door ook te letten op de boomhutten van je tegenstanders. Zeker tegen het einde van een ronde kun je er soms voor zorgen dat je alleen nog maar kaarten doorgeeft die je tegenstander niet kan bouwen, hij zal dan een handkaart moeten kiezen om weg te gooien. Aan het einde van het spel een meerderheid van een kleur hebben zal ook extra punten opleveren. Je bent echter wel afhankelijk van de kleuren die in een ronde tevoorschijn komen.
Mijn ervaring is dat mensen vooral veel lol hebben met het thema. Wanneer er meerdere kaarten uit dezelfde hand in je boomhut zouden passen kiest men vaak op basis van de illustratie!
Ik heb toch écht liever een zwembad dan een meubelwinkel (saaai!) in mijn boomhut en toen iemand noodgedwongen de sushi kiosk moest afleggen keken er ook een paar spelers beteutert. Plezier hebben in het samenstellen van je eigen boomhut staat dus wel op de voorgrond en dat was volgens mij ook precies het doel van de makers!
Het meeste strategische stuk is waarschijnlijk het selecteren en plaatsen van een doelkaart tijdens een telling, maar omdat alle boomhutten constant zichtbaar zijn kun je goed zien wat dit spelers oplevert en dus is ook deze keuze vaak snel gemaakt.
Conclusie
Best Treehouse Ever is een leuk spel voor families of als tussendoortje tussen moeilijkere en langere spellen. Iedereen aan wie ik het liet zien werd aangesproken door het thema en wilde wel een potje proberen! Voor nog geen 13 euro is dit spel zijn geld absoluut waard, zeker wanneer je je bedenkt dat er ook wat kleine varianten te vinden zijn. Zo kun je doelkaarten toevoegen voor extra punten bij een bepaalde layout, werkt het scoren nét even anders met 2 spelers en staan er tips in de regels voor het spelen met jonge kinderen.
Met vier spelers komen uiteindelijk alle kaarten op tafel, met twee of drie spelers is dat niet het geval, maar dan is het wel weer gemakkelijker bij te houden welke kaarten er in die ronde zitten. Wat mij betreft dus goed genoeg in balans, al denk ik wel dat het spel met vier nét wat beter is dan met minder spelers.
Het spel is niet erg ingewikkeld en bevat een aanzienlijke geluksfactor, maar dat is ook precies de bedoeling. Vooral plezier hebben met je boomhut en het spelletje niet te serieus te nemen, als je dat doet dan heb je hier erg veel plezier aan! Wij waren in elk geval allemaal erg tevreden over onze zelf ontworpen boomhutten :-)
Het spel heeft daarnaast meer in zich dan je misschien zou denken. Hoewel de keuzes misschien niet heel moeilijk zijn valt er toch een hoop te kiezen. Het gaat niet alleen om beslissen welke kaart je houd en welke kaarten je doorgeeft, het bouwen van je boomhut en het plaatsen van de doelkaarten brengt keuzes met zich mee en voegt net dat beetje extra toe. Om die reden springt dit spel voor mij uit boven andere pak- en doorgeef spellen zoals Sushi Go Party en ik geef het daarom vier Budgies.