Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Droomhuis: Uitbreiding Zonnelaan 156

Als er één spel is dat bij ons vaak op tafel komt, dan is het wel Droomhuis. Of het nu op werk is, of met familie, iedereen is fan van dit spel. Het idee om je droomhuis op te tuigen, blijft prikkelen om steeds maar weer te proberen beter te presteren. Dit gegeven, in combinatie met supersimpele regels en heel erg fijn artwork, maken het een spel dat met veel plezier altijd weer gespeeld wordt. Dolenthousiast werd ik dan ook op het moment dat we de uitbreiding Droomhuis: Zonnelaan 156 binnenkregen! Ken je Droomhuis overigens nog niet? Lees dan alles over het basisspel in de Droomhuis recensie die ik aan het begin van het jaar schreef. Vandaag gaan we het hebben over de ervaringen met de uitbreiding van Droomhuis.


 
Welkom op de Zonnelaan 156: Hoe meer spelers hoe meer vreugd
Voor wie Droomhuis niet kent, of lang geleden gespeeld heeft, een korte recap. In Droomhuis pak je tijdens elke beurt een kamer en een dak of gereedschap voor je huis van het speelbord. Je pakt altijd een combinatie van twee kaarten. Het doel is uiteindelijk om je droomhuisje zo efficiënt mogelijk in te richten. Eén woonkamerkaart is bijvoorbeeld slechts één punt waard, maar leg je er drie naast elkaar, dan krijg je voor ze samen maar liefst negen punten. Zo bouw je verder tot je je huisplateau vol hebt gebouwd met kamers.

Wanneer we de doos voor ons neerleggen, straalt de gezelligheid op je af. Je krijgt meteen weer zin om eens je te verdiepen in een gloednieuw huis. Zonnelaan voegt een paar belangrijke elementen toe, die bij het origineel ontbraken. Ten eerste is er de uitbreiding voor het speelbord, waardoor je nu met vijf of zelfs zes spelers kunt spelen en dat is een welkome toevoeging. Daarnaast is er nu ook een solovariant mogelijk zodat je altijd kunt bouwen wanneer je wilt.


Nieuwe variaties om te spelen: vrienden en missies!

De echte vernieuwing zit hem in de twee nieuwe varianten. Ten eerste zijn er de zogenaamde Verbouwingsplankaarten. Aan het begin van het spel krijgt iedereen er eentje van drie en vijf punten. Een verbouwingskaart is eigenlijk een soort opdracht die je moet oplossen. Denk bijvoorbeeld aan ‘bouw vier badkamers in je huis’ of ‘plaats vijf verschillende kamers op één verdieping’.

Lukt het je om zo’n verbouwingsplan of missie te volbrengen, dan krijg je aan het eind van het spel extra overwinningspunten. Deze verbouwingsplannen bieden een echte uitdaging, omdat ze je je huis op een andere manier laten bouwen dan je normaal zou doen.

Ook zitten er vriendenkaarten bij. Dit is de tweede nieuwe variant waarbij je bepaalde kamers op een verdieping naast elkaar moet hebben gebouwd om een vriend of vriendin (of een hele familie) je huis in te krijgen. Aan het begin van het spel liggen er tien vrienden in het midden en wie als eerste een combinatie van kamers compleet weet te maken, mag die specifieke vriend of vriendin uitnodigen en zo de punten binnenhalen. Let wel dat je per verdieping maar één vriend mag uitnodigen.

Veel nieuwe bouwkaarten met een interessante twist

Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook veel nieuwe bouwkaarten toegevoegd. In eerste instantie zijn deze voor de vijf- en zes-speler stand, maar deze kun je natuurlijk ook gewoon gebruiken met de kaarten uit de standaard vier-speler editie. Er zitten een paar goede kaarten tussen die ervoor zorgen dat je je bouwproject echt op een andere manier kunt aanpakken.

Zo is er bijvoorbeeld de Gereedschapskist die je een extra punt geeft voor elk gereedschap dat je hebt gebruikt. Of wat te denken van de Loodgieter die je twee punten geeft voor elk van je badkamers. Daarnaast is er nu de Bouwkundige die het toelaat om kamers die verticaal aan elkaar grenzen, samen te voegen. Zo kun je dus verticaal je huis met elkaar combineren. Het zijn allemaal kaarten die je een bepaalde speelstijl bieden en voor het eerst zijn er synergie-effecten mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de missiekaart waarbij je vier badkamers moet bouwen in combinatie met de Loodgieter, dat zou je een zee aan punten opleveren!


 
Verder zijn er ook andere handige kaarten toegevoegd, zoals de graafmachine, die je kaarten op het speelbord terug laat schudden in het deck om vervolgens nieuwe kaarten te trekken waar je uit kunt kiezen. Of de ladder die je je dakkaarten laat ruilen met die op het speelbord. Ook zijn er enkele nieuwe kamerkaarten waaronder de fitnessruimte die je zowel in de kelder mag leggen als op elke andere verdieping. Voorheen waren er bijvoorbeeld geen kaarten die je zowel in de kelder als op de bovenverdiepingen mocht plaatsen. Tot slot zijn er nu eindelijk inrichtingstegels voor de kinderkamer en er is zelfs een ponystal die je aan je Droomhuis kunt plakken, want wie wil dat nu niet?


Vijf en zes spelers speelt als een droom
De vijf- en zes-spelervarianten werken als een droom. Het extra tableau dat erbij zit is wat dat aangaat superhandig, omdat aan de ene kant extra ruimte is ingericht voor de vijf-speler modus en aan de andere kant staat de zes-spelervariant. Heel slim gedaan. Daarnaast zijn de nieuwe vijf- en zes-speler kamerkaartjes gewoon erg leuk gedaan. Er zit zelfs een zonne-energie dak bij! Op elk nieuw kaartje staat ook vijf+ of zes+ vermeld, zodat je precies weet welke kaarten je moet toevoegen bij een spelvariant met meer dan vier spelers.

 
De bouwplannenvariant is een superleuke toevoeging
Onze favoriete nieuwe variant is daarnaast de Bouwplanversie waarbij iedereen twee bouwplanuitdagingen krijgt. Omdat je steeds andere variaties krijgt die je moet completeren, moet je echt anders nadenken over hoe je het beste je huis kunt inrichten en welke kaarten je van het speelbord kiest voor jouw huis. Reken daarbij mee de nieuwe kaarten zoals de Loodgieter en Bouwkundige en je hebt elke speelsessie weer een nieuwe hersenkraker. Wel is het opvallend dat je alleen de punten krijgt van het bouwplan met de hoogste punten dat je hebt gecompleteerd. Hierdoor voelt het driepunten meer als een laatste exit-strategie, voor wanneer je het vijf puntenplan niet redt. Het is beter, à la de routekaartjes van Ticket to Ride, om beide kaartjes gewoon te laten tellen.



De vriendenvariant komt minder goed uit de verf
Het enige dat wel een beetje tegenvalt, is de tweede variant. Hierbij moet je bepaalde kamers naast elkaar hebben gebouwd, om zo enkele vrienden in je huis te krijgen. Het probleem zit hem in het feit dat de combinaties die gemaakt moeten worden niet heel bijzonder zijn. Denk aan een badkamer, keuken en woonkamer naast elkaar. Het gevolg is dat je, na het bouwen van twee kamers, al een grote kans hebt dat er altijd wel één vriend bij jouw indeling past. Je wordt niet gedwongen om anders te denken, of andere dingen te doen dan je normaal zou doen. Denk bijvoorbeeld aan twee badkamers aan elkaar bouwen of een andere variatie. En als je je al in bochten moet wringen omdat je net te weinig ruimte hebt, dan levert meestal het completeren van een kinderkamer of keuken meer punten op, dan geforceerd er een halve woonkamer nog erin proberen te leggen om zo een vriend binnen te halen. 

We willen overigens nog eens proberen om beide varianten te combineren; kijken of dat nog een mooie variatie oplevert. Daarnaast willen we gaan kijken om de punten van beide bouwplannen te laten tellen voor extra hoge scores. In ieder geval biedt Zonnelaan 156 je genoeg ruimte voor creativiteit en biedt het de broodnodige twist die het originele spel langer leuk houdt.

Wat tot slot wel nog een klein beetje jammer is, is de indeling van de uitbreidingsdoos. Waar de doos van het basisspel echt op briljante wijze alle spelelementen netje wegwerkt in een soort huisstructuur, ligt alles in Zonnelaan 156 er maar een beetje losjes bij. Het gevolg is dat alles door elkaar ligt wanneer je de doos erbij pakt en je alles eerst moet gaan sorteren. Nu zou je zeggen dat je alles dan beter in de basisdoos kan stoppen, maar de bouwplan en vriendkaartjes zijn net te groot om erin te passen. Ook de ponystal helpt niet mee. Als je alles dus in de basisdoos stopt, gaat ook alles daar verschuiven. Een beetje onhandig gedaan dus in vergelijking met het handige concept bij de basisversie.

 

Welkom op Zonnelaan 156!
Er zit veel creativiteit in nieuwe woon- en kluskaartjes die zijn toegevoegd. Men had gewoon extra kaartjes kunnen toevoegen, maar er is echt goed over nagedacht. Kaartjes als de Bouwkundige die kamers verticaal aan elkaar verbindt en de Loodgieter laten je oprecht anders nadenken over de bouw van je huis. Ook het artwork is zoals vanouds super. Daarnaast bieden de nieuwe varianten genoeg diversiteit, al vinden we alleen de bouwplankaarten écht iets toevoegen. De vriendenkaartvariant is net iets te willekeurig om het spelverloop echt spannend te maken. Daarnaast leveren vrienden eigenlijk te weinig op in vergelijking met het afronden van kamers in je huisje. Tot slot nog alle lof voor de vijf- en zes-spelervariant. Die werkt als een trein. Droomhuis: Zonnelaan 156 is al met al voor het grootste gedeelte geslaagd en een welkome toevoeging voor de Droomhuis-basisversie, welkom thuis!

 

 


 

Aantal keer bekeken: 4310 

Laagste prijzen voor Droomhuis: Uitbreiding Zonnelaan 156 (Bordspellen)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Reacties

Door Fantasyfreak (1219 reacties) op 17-12-2018 15:20
( PM )
Het heeft wel wat leuke elementen als ik het zo lees, maar niet de volle mep waard wat mij betreft. Sowieso omdat wij het maar met ons 2'en spelen altijd
Door Flentrop (464 reacties) op 17-12-2018 23:22
( PM )
Staat op verlanglijstje even wachten op een goede deal