Spelers: 2 tot 4 spelers
Speelduur: ± 30 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
In het Inca-rijk van de 13e eeuw waren de meeste mensen boeren. Zij verbouwden o.a. maïs, aardappelen en cacao. Tussen hoge gebergtes en heuvelachtig landschap probeerden zij iedere vierkante meter te benutten voor akkerbouw en het houden van lama's. Dit is tevens de strekking van Lamaland: gewassen verbouwen en lama's voeren. Daar komt een behoorlijke hoeveelheid strategie bij kijken.
Lamaland is ontworpen door Phil Walker-Harding, bekend van onder meer Berenpark en Sushi Go! Een gegarandeerde kaskraker zou je meteen denken. Of dat ook echt het geval is lees je in deze review.
Een land vol lama's
In Lamaland moeten spelers met landtegels de hoogte en breedte in gaan bouwen. De bedoeling is dat je door het telen van gewassen lama's kunt voeren die vervolgens een plekje op jouw weides innemen. Het bezitten van lama's levert de speler punten op en wie aan het einde van het spel de best scorende lama's in bezit heeft wint het spel.
Tetrissen op laag en hoog niveau
Je begint met een basisplateau met diverse icoontjes; te weten gewassen, geld en mankracht. Als speler maak je de keuze of je jouw akkergrond in de breedte uitbreidt door landtegels naast je basistableau te leggen of de hoogte in te bouwen door landtegels op je bouwgrond te leggen. Bedek je icoontjes terwijl je de hoogte in bouwt, dan ontvang je de gewassen en bonussen van de iconen die je bedekt hebt.
Er zijn vijf verschillende soorten puzzelstukken die je strategisch dient neer te leggen. Zorg er voor dat je bij een volgende bouwronde de hoogte in zoveel mogelijk iconen bedekt. Denk eraan dat je nooit twee identieke stukken land op elkaar mag leggen. Het vergt dus de nodige 'tetrisvaardigheden' om het best bruikbare land te creëren. Om je te helpen biedt het spel je drie jokers aan waarmee je net dat missende stuk grond kan bedekken om verder de hoogte in te kunnen.
Na het vergaren van grondstoffen kun je deze inzetten om een lama te voeren. Dit kost vier stuks aan maïs, aardappelen of cacao. Het spel biedt je ook de mogelijkheden deze te kopen door de inzet van zilveren munten. Eveneens is het mogelijk om de lokale bevolking in te schakelen door karakterkaarten van bijvoorbeeld handelaren, boeren en architecten te verkrijgen. Deze bieden de speler kortingen, bonussen of ruilopties.
Het voeren van een lama geeft je de lamakaart die een aantal punten scoort. De eerste paar lama's zijn beduidend meer punten waard dan de latere lama's waardoor het kan lonen om dus direct 'de hoogte in te bouwen'.
Natuurlijk kan het net zo goed lonen om je eerst te richten op het zoveel mogelijk verkrijgen van bonuskaarten om het voeren van lama's later in het spel eenvoudiger te maken. De strategische keuze is aan jou. Als je de lama hebt gevoerd dien je deze op je grond te laten grazen. Je pakt hiervoor een lamaspeelstuk en plaatst deze op een leeg grasveld. Hier blijft de lama voor de rest van het spel staan.
Lama's met een doel
Wanneer je jouw landgoed hebt uitgebreid (in de breedte en niet in de hoogte) heb je de mogelijkheid om jouw fiches, waarvan je er vier hebt, in te zetten op een doel. In totaal liggen er zeven doelen op tafel die at random gekozen zijn. Aan het eind van het spel scoor je de punten voor deze doelen mits ze zijn behaald. Een voorbeeld van een dergelijk doel kan zijn dat jij stelt dat je aan het einde van het spel best twee lama's op het vierde niveau in de hoogte kan laten grazen, of dat je bijvoorbeeld vijf karakterkaarten hebt vergaard.
Lama zitten of een voltreffer op je bordspeltafel?
Phil Walker-Harding heeft het weer voor elkaar en Lamaland is zeker een voltreffer op je bordspeltafel. Letterlijk en figuurlijk, want met alle benodigdheden op tafel heb je behoorlijk veel ruimte nodig. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van of alle spelers een behoorlijk breed landgoed gaan bouwen. Bang voor herhaling? No problemo, want een absoluut pluspunt is dat geen enkel spel hetzelfde zal zijn. Immers, je kan je volgende spel een ander starttableau bezitten, andere vormen van landtegels gebruiken en andere doelen stellen dan bij je vorige spel.
Na meerder malen spelen merkten ik en mijn medespelers dat we enorm aan elkaar gewaagd waren, waardoor dat de eindscores behoorlijk dicht bij elkaar lagen of zelfs gelijk waren. Het spel voelt gebalanceerd en geen enkele strategie is per sé de beste of per sé verkeerd.
Een bijkomend kritiekpuntje: de puzzelstukken worden los in de doos gelegd, helaas is er niet gedacht aan een mooie insert voor alle onderdelen waardoor je al gauw een poosje bezig bent met het opzetten van het spel. De inhoud van lamaland wordt wel aangeboden met voldoende plastic opbergzakjes, maar de puzzelstukken passen hier helaas niet in.
Denk je nu misschien: 'Dat spel ziet er kinderlijk eenvoudig uit?' Dan heb je het absoluut mis. Het gepuzzel vergt absoluut de nodige energie van je hersenen. De speler met het strategisch en tactisch inzicht heeft de meeste kans op winnen. Daarnaast zijn er ook doelen meegeleverd voor een pittigere variant.
Vanwege het vrolijke en kleurrijke karakter, het feit dat ieder spelletje anders is en natuurlijk de aanwezigheid van lama's scoort Lamaland absoluut een Zilveren Budgy!