Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Origami (NL)

Uitgever: White Goblin Games
Aanbevolen leeftijd: Vanaf 8 jaar
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Speelduur: 20 minuten
Spelmechanieken: kaartselectie
Adviesprijs: €9,95

Vroeger was ik altijd verrast wat sommigen konden doen met een simpel papiertje. Van een vosje tot hele drakenknutsels, alles is met de kunst van Origami te creëren. Ik persoonlijk kom niet verder dan het vervaardigen van een bootje of vliegtuig. Ik hoopte dan ook mijn kansen op de mooiere creaties te verhogen door Origami te spelen, een gloednieuw kaartspel van White Goblin Games die vanaf deze week in de winkels ligt.


Origami ontvouwt zich terwijl je speelt
Ten eerste wil ik even melden dat het artwork er echt top uitziet. Het doosje van Origami is erg kleurrijk. De diertjes op elke kaart ogen simpel, maar doordat ze er écht uitzien zoals het origamifiguurtje, popt elk diertje uit zijn kaartje. Daar werd ik persoonlijk best blij van tijdens het doorsnuffelen van alle kaartjes.

Dat gezegd hebbende, in het kaartspelletje Origami ga je aan de slag met een diversiteit aan Origami figuren. Maak je geen zorgen, je hoeft ze niet zelf te vouwen, in plaats daarvan zijn alle kaarten in je hand een bepaald aantal ‘vouwen’ waard. Deze kun je vervolgens gebruiken om een figuur daadwerkelijk in elkaar te zetten. Het doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk punten te verzamelen, want elk succesvol gevouwen Origamifiguur is een bepaald aantal punten waard. Klinkt simpel genoeg, maar hoe doe je dat nu precies?

Elke speler krijgt aan het begin een hand met Origamifiguren dat samen uit een minimum van tien vouwen bestaat. Linksboven op elke kaart staat een vouwsymbooltje, deze geeft aan hoeveel vouwen een kaart waard is wat kan variëren van 1 tot 4 vouwen. Het kan dus zijn dat de ene speler met meer kaarten begint dan een andere speler.


Start your Origami!

Voordat het spel van start gaat, worden er ook vier Origamifiguren open op tafel gelegd. Dit is de pot waar straks potentiële Origamicreaties uitgeplukt kunnen gaan worden. Wanneer iemand er eentje uitkiest, worden deze kaarten altijd direct weer aangevuld met nieuwe potentiele aanwinsten.

Tijdens je beurt kun je vervolgens kiezen uit drie acties: Een kaart pakken uit de pot, een origami vouwen, of een speciale actie uitvoeren vanuit de bovenste Origami op je collectiestapel. Als je uit de pot een kaart pakt mag je een kaart, mag die niet meer dan vier vouwen kosten. Dat betekent dat je bijvoorbeeld twee figuurtjes van twee vouwen kunt pakken, of ééntje van vier vouwen. Zolang je maar nooit boven de vier vouwen uitkomt.

De tweede optie is om een Origamifiguurtje te Vouwen. Linksboven op de kaart, naast het vouwsymbooltje, staat een dikgedrukt cijfer. Dit is zowel het aantal punten wat je krijgt, als het aantal vouwen dat je nodig hebt om dit figuurtje in elkaar te zetten. Het schaapje kost bijvoorbeeld vier vouwen. Hier kun je een kat (1 vouw), een kuiken (1 vouw) en een uil (2 vouwen) voor inleveren en voila! Daar is je kersverse schaap die je mag toevoegen aan je Origami weide, of eehrrr collectie. Je mag in totaal twee stapeltjes in je collectie hebben, die qua grootte maximaal één kaart van elkaar mogen verschillen. Hierover later meer.


De derde optie is om gebruik te maken van een speciale actie van één van je kaarten die boven op één van je collectiestapels ligt. Op een kaart staat soms een speciale actie vermeld die je iets laten doen tijdens je beurt. Denk bijvoorbeeld aan de vos die je drie kaarten laat pakken van de stapel en vervolgens mag je er twee houden. Je mag deze actie een volgende beurt ook toepassen, net zolang totdat je een ander figuurtje bovenop de vos hebt geplaatst. Dat is dus ook de reden dat de twee collectiestapels niet meer dan één qua aantal van elkaar mogen verschillen, omdat je anders een speciale actie in het oneindige zou kunnen blijven gebruiken.


De Origamifiguurtjes hebben overigens niet altijd een speciale actie, een Origami kan ook een direct effect hebben. Deze treed in werking zodra je de Origami gevouwen hebt. Het directe effect van de kat is bijvoorbeeld het mogen trekken van een kaart van de stapel. Het schaap laat je op zijn beurt een zelfde type dier (een boerderijdier), vouwen of van de pot pakken. Vooral dure dieren kun je op deze manier gemakkelijk en snel spelen en je puntenaantal zo snel opschroeven.

Het derde en laatste effect heeft invloed op de puntentelling. Deze hebben pas aan het einde van het spel effect. Denk bijvoorbeeld aan de kip die je twee extra punten gunt voor elk kuiken wat je tijdens het spel hebt gebouwd. Heb je twee kippen en bijvoorbeeld 3 kuikens, dan zijn dat dus 3x2x2= 12 extra punten! Ook dit kan dus hard gaan.

Het vergt de nodige strategie om zo efficiënt mogelijk al je Origami’s in elkaar te futselen en dat kan best grappig zijn. Zo schoot ik in de puntentelling vooruit met mijn kippenboerderij en er zijn ongetwijfeld nog veel meer combinaties te bedenken. Al moet je wel wat tijd investeren om de acties van alle kaarten goed te begrijpen, doordat elke kaart iets anders doet kan het namelijk in het begin wat overweldigend zijn.


Nog meer dierenfamilies aan de hand van het aantal spelers

De verschillende effecten van alle kaarten zijn tof. Maar de uitleg op sommige kaarten is drie regels lang of zelfs langer, wat in het begin voor het nodige leeswerk resulteert in het nodige vooroverbuigen, lezen en proberen te begrijpen wat het effect nu precies is. Zo zegt de wasbeer Neem kaarten met in totaal max. 3 vouwen uit het aanbod en daarnaast de bovenste kaart van de aflegstapel. We moesten echt even nadenken wat dit nu precies betekende.

Het was daardoor wat verwarrend in het begin. Ten eerste om te kijken wat elke kaart nu precies doet en ten tweede om te bepalen hoe je elke kaart het beste in kon zetten of kon combineren met een ander dier. Neem daarbij het gegeven dat werkelijk elk type dierenkaart een ander effect heeft en we waren in het begin echt wel even aan het puzzelen wat elke kaart nu precies doet. Laat staan dat we in de gaten konden houden wat anderen deden om ze zo een beetje dwars te kunnen zitten.

Gelukkig zijn er ook genoeg van de kaarten gewoon wel duidelijk beschreven, zoals de kat die je een kaart laat pakken of het schaap die je een extra boerderijdier gratis laat bouwen, maar er is dus een leercurve aanwezig om alle dieren te begrijpen. De vraag aan jou is of je die tijd wilt investeren. Daarnaast zullen nieuwkomers, die nog niet alle combinaties kennen en ook alle kaarten moeten lezen om ze op hun beurt weer te begrijpen. Die lopen dus aan het begin achter.


Ervaren Origamivouwers

Natuurlijk is het Origami vouwen in zichzelf natuurlijk ook niet zo gedaan. Het begint allemaal met een vliegtuigje, maar om die geavanceerde creaties tot leven te wekken heb je ook wel wat uurtjes aan puzzelen nodig om deze succesvol te vouwen. Als je dus ook bereid bent om meer tijd te steken in Origami en de nodige potjes te spelen, zodat iedereen de werking van alle kaarten begrijpt, dan wordt het al gemakkelijker. Zo kun je straks waarschijnlijk geweldige combo’s maken met de speciale acties; de puntentellingkaarten die je score aan het eind beïnvloeden en het combineren van de kaarten met een direct effect, waarmee je bijvoorbeeld gratis boerderijdieren mag bouwen kunt combineren met dure boerderijdieren die je zo gratis kunt bouw... ehrrr... vouwen. En wat te denken van de hond die je een kaart laat trekken voor elk schaap wat op dat moment zichtbaar is in de pot en in de collecties, plus nog een extra kaart? Dan kan het echt leuk worden, de vraag is aan jou of je ook die tijd dus ook specifiek in Origami wilt steken.

Weinig invloed op hetgeen je tegenstander doet
Een laatste minpunt wat ik nog wil aankaarten is dat ik graag kaarten had gezien waarmee je de collectiestapels van de tegenstanders had kunnen beïnvloeden. Je kunt je tegenspelers weliswaar kaarten laten afleggen, of door laten geven aan medespelers, maar als iemand eenmaal een Origami op zijn collectiestapel heeft gelegd, kun je hier niets meer tegen doen. Theoretisch gezien betekent dit, dat een speler die een vosje bovenop heeft liggen dus elke keer tijdens zijn beurt drie kaarten van de stapel mag pakken en er vervolgens twee uit mag kiezen, net zolang tot die zelf een nieuw dier op de vos legt. Natuurlijk is er een limiet aan de hoeveelheid kaarten die je in je hand mag houden (8 totaal) en hoeveel de twee collectiestapels van elkaar mogen verschillen (max 1 kaart in grootte) wat dit gedrag enigszins in toom houdt, maar ik had graag gezien dat ik als speler hier ook wat invloed op kon uitoefenen.

Ter idee, het zou bijvoorbeeld leuk zijn geweest zijn als een medespeler een slak kan vouwen en die vervolgens boven op iemand anders zijn Origamicollectie mag leggen. Misschien krijgt je tegenstander als goedmakertje wel twee punten voor die slak, maar hij kan in ieder geval niet meer zijn speciale actie blijven gebruiken. Dit soort acties zouden wat extra mogelijkheden creëren om een tegenstander, die misschien inmiddels een flinke collectie heeft opgebouwd, toch wat af te remmen. De acties op de kaarten zijn wat dat betreft net iets te veel gefocust op het uitvouwen van je eigen strategie.


Waar voor je geld?

Het doosje van Origami keek me uitnodigend aan, de artwork op de kaartjes is dan ook met veel plezier in elkaar gevouwen en alle diertjes lijken ook echt op de echte origamifiguurtjes zoals die in origami zouden zijn. Erg leuk gedaan. Origami is een spel waar je tijd in moet steken. Elk kaartje heeft een aparte eigenschap en dat zal in het begin zorgen voor veel voorovergebogen spelers die de lange teksten op elk kaartje proberen te lezen en te begrijpen. Deze leercurve is waarschijnlijk niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast is er net iets te weinig mogelijk om tegenspelers die als een speer aan het vouwen zijn, af te remmen. De kaartjes zijn voornamelijk gefocust op het ontwikkelen van je eigen collectie. Ben je wel bereid om de tijd te nemen om alle kaarten uit te puzzelen, dan ontvouwt zich een prima spelletje. Voor € 10 kun je niet echt verkeerd gaan. Het is een waar genot om in Origami je bedachte strategieën succesvol te zien ontvouwen in de vorm van de Origamidieren die je in je collectie plaatst. Aan jou dus de keuze hoeveel tijd je wilt steken in het worden van een echte Origamikunstenaar. Ik geef Origami daarom 3 zelf in elkaar gevouwen Budgies.

 

Aantal keer bekeken: 2414 

Laagste 3 prijzen voor Origami (NL) (Bordspellen)

13.70 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
The Summoner 8.7
€  8.95€ 4.75   € 13.70
Spellenrijk 9.1
 
€  9.71€ 4.50   € 14.21
Bol.com Partner 10
€  15.00€ 0.00   € 15.00

Meer prijzen 

Reacties


Er is nog niet gereageerd.