Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review The Climbers

Uitgever: 999 Games
Spelers: 2 tot 5
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd: 8+

Heel lang geleden speelde ik graag buiten. En als ik buiten speelde klom ik op van alles. Van klimrekken tot bomen tot zelfs schoolgebouwen. Dat laatste werd door de meesters en juffen niet op prijs gesteld, maar ik hield van klimmen. Maar nu heb ik absoluut niet de kracht (of het figuur) om te klimmen. Dus nu 999 Games komt met The Climbers, kan ik het plezier van het hoger op zoeken ervaren zonder echt moe te worden, toch?


Zoals ik dus meldde, is The Climbers een spel waar je de hoogte in gaat. Tijdens de setup zet je eerst de twee grote witte blokken in het midden van de tafel. Vervolgens leg je alle andere blokken met zijn allen er willekeurig om heen. De regel is wel dat een blok telkens met minstens één zijde volledige tegen één of meerdere andere blokken staat. Verder moeten ook de twee grote blokken volledig bedekt zijn, mogen de blokken niet uitsteken of een brug vormen.


Zodra dit gedaan is, kiest iedere speler een kleur. Vervolgens ontvangt deze een poppetje en een blokkeerschijf van die kleur. Daar komen ook nog eens twee ladders bij: één grote en één kleine. De speler die als laatste een berg heeft beklommen mag beginnen.


Tijdens hun beurt mogen spelers het volgende doen: ze mogen hun figuur verplaatsen over vlakken van hun eigen kleur of witte vlakken. Om hogerop te komen moet het hoofd van je figuur boven de steen uit komen. Verder moeten de de twee vlakken van bovenaf gezien elkaar deels raken. Tenslotte mag het vlak ook geen blokkeerschijf bevatten. Je mag zo hoog klimmen als je wilt, mits je maar aan de regels voldoet. Soms kan het verstandig zijn om niet helemaal omhoog te gaan omdat je jezelf dan klem zet.


Maar let op, je mag niet meer omlaag. Er mogen meerdere spelers per vlak staan. Dit kan je zien door denkbeeldig secties te maken op het vlak. Vanzelfsprekend geldt dit alleen voor de witte vlakken, aangezien iedereen deze mogen betreden. Zie de afbeelding hieronder.


Om op een blok te komen dat hoger is, kan je een ladder gebruiken om dit te doen. Let wel dat de kleine ladder alleen geschikt is voor één niveau hoger dan gebruikelijk en de grote ladder tot drie niveaus hoger. Een ladder mag niet als brug gebruikt worden. De gebruikte ladder wordt daarna uit het spel gehaald.





Vervolgens mag je een blok verplaatsen. Dit mag elke blok zijn met uitzondering van het blok dat door de vorige speler was verplaatst en blokken met een blokkeerschijf er op. Dit blok mag je dan overal plaatsen, mits je je houdt aan de regels die ook golden bij het opbouwen. Je mag een blok ook niet plaatsen op een vlak met een blokkeerschijf. Wel mag je spelers aan de kant schuiven zodat deze op een andere sectie van het vlak komt te staan, zolang het aantal spelers ook past op het deel dat te betreden is. Daarna mag je nogmaals proberen hogerop te komen.


Tenslotte kan je beslissen om de blokkeerschijf te plaatsen. Zoals eerder aangegeven maakt dit een blok verboden toegang voor andere spelers. Dit geldt tot je volgende beurt. Dan verwijder je de schijf uit het spel.


Daarna mogen alle spelers met de klok mee kijken of er een pad is vrij gekomen en deze gebruiken. Als alle spelers dit gedaan hebben, is de volgende speler aan de beurt. Als er in één ronde niemand een niveau hoger is gekomen, dan eindigt het spel. De speler die het hoogst is gekomen wint. Bij een gelijk niveau wint de speler die het als eerste had bereikt.

Zoals je leest zijn de regels niet erg ingewikkeld. Toch zit er wel degelijk diepgang in het spel. Het kan soms een tijdje duren om het juiste beschikbare blok te vinden helemaal als je ruimtelijk inzicht niet je sterkste punt is. Dit kan leiden tot lange beurten, vooral bij de wat jongere spelers. Maar dit verschilt natuurlijk per persoon.

Ook zijn er zoveel verschillende tactieken beschikbaar. Ga ik iemand dwars zitten, of ga ik voor eigen succes terwijl dat iemand ook helpt? Tijdens één potje hadden we iemand die ruim aan kop ging. Ik heb toen, in overleg met anderen, wat samenwerking afgedwongen waardoor we allemaal tot hetzelfde niveau kwamen. Als ieder voor zich had gewerkt, had dit nooit gebeurd. Net als in het echte klimmen moet je ook samenwerken om hoger te komen.

Zoals op de foto’s te zien is het spel erg 3 dimensionaal. Als je op je plek blijft zitten zie je niet wat er aan de andere kant gebeurt en mis je soms een blok die je goed had kunnen gebruiken. Maar als rondom een tafel lopen niet echt je ding is, dan zijn er andere oplossingen mogelijk. Ik heb veel foto’s gezien waarbij een draaischijf gebruikt wordt. Wij hadden deze niet voorhanden, dus wij gebruikte een krant of stevige reclamefolder en draaide deze rond. Dit had als extra voordeel dat je deze ook dichterbij kon trekken.

Al met al is The Climbers een unieke ervaring. Het lijkt een simpel spel met blokken, maar tactisch is er zoveel meer mogelijk. Je kan samenwerken, maar ook juist het gemeen zijn naar elkaar. Toch is dit zeker geen spel voor spelers die van het zware werk houden. Ik kan The Climbers dan ook van harte aanbevelen.

 

Aantal keer bekeken: 5581 

Laagste prijzen voor The Climbers (Bordspellen)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Reacties

Door Fantasyfreak (1221 reacties) op 26-10-2018 00:55
( PM )
Het ziet er leuk uit, maar wat voor mijn gevoel wel mist bij dit spel (en je vaak wel bij reviewers of lets plays ziet) is een draaischijf waar alles op kan. Zo kan je als speler aan iedere kant makkelijk kijken of er beschikbare blokken zijn.
Door Skull_kid (2512 reacties) op 26-10-2018 10:11
Rol: Forum Moderator
( PM )
Ze hadden laatst een Kickstarter voor dit spel in andere kleuren (Night version oid.) en een XL versie, maar die annuleerden ze, omdat ze te weinig backers kregen. Geen wonder als het spel al gewoon te koop is...

Had wel overwogen om te backen, totdat ik zag dat je alleen de nacht-versie kon krijgen daar (of XL) en de gewone versie al kon kopen voor minder dan de nacht-versie...

Ik had trouwens begrepen dat je blokken legde tijdens het spelen, maar het is een hele losse fase dus!
Door Top (19 reacties) op 04-11-2018 11:36
( PM )
Quote:
Het ziet er leuk uit, maar wat voor mijn gevoel wel mist bij dit spel (en je vaak wel bij reviewers of lets plays ziet) is een draaischijf waar alles op kan. Zo kan je als speler aan iedere kant makkelijk kijken of er beschikbare blokken zijn.

Een draaischijf zou handig zijn. Momenteel loopt iedereen de hele tijd om die stapel heen.

Zelf vind ik het een goed, snel spel met mooie onderdelen en toch nog wat strategische diepte (vooruitdenken is best wel nuttig gebleken). Omdat je de stapel aan het begin van het spel (semi-)willekeurig opbouwt is elk spel anders.

Het enige wat ik raar vind is dat dezelfde twee kleuren altijd tegenover elkaar zitten, inclusief roze en wit (roze voor de roze speler, wit voor alle spelers). Ik weet niet zeker of roze hier een (klein) voor- of nadeel aan heeft.