Spelers: 1 tot 4
Speelduur: 20 minuten per hoofdstuk: 8 hoofdstukken.
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Reis naar Mount Doom met de fellowship of the ring om de Ene ring te vernietigen. Herleef de epische reis van Frodo en zijn vrienden uit de Shire door een achttal hoofdstukken waarin de corruptie van de ring en de zwarte rijders van de Naz'gul op de loer liggen. Vecht je door hordes Orcs en ander kwaad heen, samen met Gimli, Legolas en Aragorn. En verdedig de vestigingen en steden van mensen met hulp van Gandalf de tovenaar. Dit is The Lord of the Rings opnieuw verteld in spelvorm. Dus zet je stereo op 'Concerning Hobbits' en pak een Gaffers old brew voor hoofdstuk 1.
Het avonturenboek
Je opent de speeldoos en je ziet het: Het spel is daadwerkelijk een boek. Sla het open op de eerste pagina om het avontuur te beginnen. Fans zullen direct de Gouw, beter bekend als The Shire, herkennen waarin de Hobbits hun boerenbestaan leiden. Halflingen Frodo en Sam moeten op verzoek van tovenaar Gandalf een reis maken naar het naburige dorp van de mensen genaamd Bree. Ondertussen worden ze vergezeld door Merry en Pippin. Frodo draagt de Ene ring bij zich en zodoende zit aartsvijand van heel Midden-Aarde Sauron ze op de hielen om de ring terug te bemachtigen. Hij heeft hiervoor zijn zwarte rijders, de Naz’gul erop uitgestuurd.
Minigame
Het spel wordt met miniaturen gespeeld in een soort minigame met speelkaarten. In ieder hoofdstuk moeten aan een aantal uitdagingen worden voltooid die helder uitgelegd worden in het boek. Om deze uitdagingen te voltooien moeten de spelers via het bewegen van de helden over het bord en het spelen van kaarten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze speelkaarten kunnen veelal ingezet worden om extra te lopen of unieke uitkomsten te brengen in het hoofdstuk. Sommige karakters gebruiken de kaarten om te vechten, zoals Legolas, Aragorn en Gimli.
In het het eerste hoofdstuk zullen de vier hobbits de Shire moeten verlaten en in de Prancing Pony moeten zien te komen om Aragorn te ontmoeten, onderwijl mogen ze niet gevangen genomen worden door de zwarte rijders. De Naz’gul worden door het spel zelf bewogen via een aflegsysteem met plotkaarten. Om deze uitdaging te voltooien kunnen spelers per beurt een beweegactie uitvoeren en kaarten spelen. De kaarten kunnen afgelegd worden voor extra bewegingen en om opdrachten te vervullen. Kaarten worden aan het einde van een beurt aangevuld en kunnen onderling geruild worden; één kaart per beurt.
De zeven hoofdstukken erna vervolgen het verhaal met de belangrijkste gebeurtenissen uit de trilogie. Waar ik verder niets over zal verklappen.
1 tot 4 spelers?
Spelers spelen dus niet daadwerkelijk met een enkel karakter uit de bekende films. In plaats daarvan speelt iedereen gezamenlijk met de helden die zich op het speelbord bevinden. Misschien denk je nu dat je met meer spelers meer kaarten hebt en dat daardoor je opties groter worden. Dit klopt! Het spel werkt echter ook met tijd en hoe meer spelers je om de tafel hebt, des te sneller de tijd verloopt. Aan het einde van elke beurt wordt namelijk een plotkaart gespeeld en deze raken snel op. Het hoofdstuk moet uiterlijk na het spelen van de laatste plotkaart worden gehaald.
Daarnaast heeft elk hoofdstuk nog een tweede manier waarop het hoofdstuk gefaald kan worden. Welke bij de uitleg genoemd wordt. Management van je bewegingen en je kaartverbruik hierin is belangrijk. Een gefaald hoofdstuk kan direct opnieuw gespeeld worden maar kijk uit: De behaalde corruptie van de ring blijft behouden!
Corruptie van de Ene ring
De One Ring gedragen door Frodo kan ingezet worden als jokerkaart of als speciale optie. Door het gebruiken van deze kaart komt Sauron echter steeds dichter bij zijn doel om de ring te vinden. Dat mag uiteraard niet gebeuren! Na 15 maal de ring gebruiken verlies je het hele spel. En geloof mij: Je gaat de ring moeten gebruiken, maar dit wil je eigenlijk niet.
De spelers nemen hun progressie en regressie mee naar volgende hoofdstukken: Moest jij de ring meerdere malen gebruiken om een hoofdstuk te halen? Dan kan dit je parten gaan spelen in het laatste hoofdstuk. Tegelijk verzamelen spelers in hoofdstukken speciale kaarten als beloning die in het algemene deck worden toegevoegd. Deze kaarten zijn vaak cruciaal om latere hoofdstukken te winnen. In al je spellen zul je deze kaarten bezitten, maar niet altijd in dezelfde hoeveelheid en soort. Dit biedt variatie.
Ongezouten mening
The Lord of the Rings Adventure book game is een heerlijk spelletje om op tafel te leggen als je fan van de trilogie bent. Nostalgie en fan gevoel spelen eigenlijk wel de grootste rol bij het plezier. Uiteraard moet je ook van coöperatief spel houden.
In slechts een aantal minuten heb je het spel door en kun je het blijven spelen. Elk hoofdstuk geeft een nieuwe uitdaging en brengt je verder in het epische verhaal. Al met al kan ik niet anders zeggen dat ik er veel plezier mee heb beleefd.
Qua spelmechanieken en opties is het spel vrij vlak. In feite ben je wat dat betreft drie uur lang hetzelfde aan het doen met je speelkaarten maar mij verveelde het niet. Het avontuur samen beleven en de puzzels oplossen voor de klok uitgetikt is, is het spannendste element.
Zelf heb ik dit spel met twee spelers gespeeld omdat ik niet zo van 'downtime' houd en eveneens betrap ik mij bij coöperatieve spellen vaak dat ik het spel ook voor een andere teamgenoot aan het spelen ben. Iets wat eigenlijk niet de bedoeling is en iets wat met twee spelers dus haast niet voorkomt: Het is gewoon samen overleggen i.p.v. het spel voor een ander spelen. Ik zou dan ook 2 spelers aanbevelen.
Met z’n tweeën heb je twee tot drie avonden voor het hele boek nodig en heb je een paar hele gezellige avonden. Wat dat betreft een zeer geslaagd spel.
Waar voor je geld?
Een punt van kritiek is dat je bij het openen en platmaken van het boek je de rug van de kaft eigenlijk meteen beschadigt. Mij stoort dit niet maar sommige mensen zijn zeer zuinig op hun spullen. Verder is de indeling van de doos op orde. Een gemiste kans is dat een groot aantal van de bekende karakters op fiches worden afgebeeld i.p.v. miniaturen, dit voelt erg goedkoop aan. Het volume aan speelmateriaal is niet groot voor het bedrag dat je betaald.
Tot slot is natuurlijk de grote vraag of het herspeelbaar is? Dat ligt denk ik geheel aan jezelf. Ik heb de hele campagne tweemaal uitgespeeld en zou hem best met een andere vriend nog een derde maal willen spelen. Daarna lijkt me de lol er wel vanaf, mede omdat het nou eenmaal voor de gemiddelde strateeg niet zo een heel moeilijk spel is.
Aangezien je hier natuurlijk per campagne best meerdere avonden aan kan besteden is het goed voor lang vermaak. Toch komt een dergelijk spel als deze na zo'n zes avonden niet meer snel op tafel lijkt me. Ben je een groot Lord of the rings en coöperatief bordspelfan dan heb je zeker plezier aan deze Adventure Book game. Ben je wat lichtere fan zoals ik en zie je hem een keer afgeprijsd staan richting de 30-35 euro dan kun je hem zeker in je winkelwagentje stoppen. 50 euro zie ik als te duur voor wat er in de doos zit.