Aanbevolen leeftijd: vanaf 8 jaar
Aantal spelers: 2 tot 6
Speelduur: 15 minuten
Adviesprijs: €10,99
Zonder Qwixx of Qwinto gaan wij de deur niet uit. Vakantie, bezoek aan vrienden of gewoon een biertje op het terras: één van beide zit altijd in de tas, inclusief (top tip!) een aantal van die kleine (gratis!) IKEA-potloodjes.
Beide spellen vullen een zeer praktische niche binnen onze spellenverzameling: ze duren niet lang, zitten in een kleine, handzame verpakking en kunnen, door het doosje als dobbelstenenbakje te gebruiken, zelfs zonder tafel gespeeld worden. Zowel Qwixx als Qwinto zijn dobbelspellen waarin je zoveel mogelijk punten moet zien te scoren door te dobbelen. Je kunt mijn enthousiasme dus wel voorstellen toen ik hoorde dat er een nieuw deel in deze “serie” uitkwam: Twenty One.
Twenty One is een simpel dobbelspel uit dezelfde stal als Qwixx en Qwinto en wordt in Nederland uitgegeven door White Goblin Games. In de traditie van zijn voorgangers bevinden zich in dit doosje enkel een aantal dobbelstenen en een scoreblok (vooruit, en een handleiding). Het is speelbaar met twee tot zes spelers en duurt ongeveer een minuut of tien.
Wat zit er in de doos?
Dobbelstenen? Check! Scoreblok? Check! IKEA-potloodjes? Check! Werp de dobbelstenen maar alvast, dan leg ik het spel spelenderwijs uit. Op je scoreblad vind je vijf rijen met in elke rij afbeeldingen van zes dobbelstenen met bijbehorende waarden (totaal eenentwintig), van hoog naar laag. Het doel is om deze rijen één voor één zo snel én efficiënt mogelijk te vullen. Maar hoe vul je deze rijen nu?
Terug naar de dobbelstenen: zie je die witte drie? Die mag je helaas niet invullen, want op de bovenste rij van je scoreblok staat een witte twee en je mag enkel dezelfde of een lagere waarde invullen. Die blauwe één mag je dus wel op de plek van de blauwe drie neerzetten. Zit er helemaal niks voor je bij of voel je je avontuurlijk? Dan mag je alle dobbelstenen, met uitzondering van de enen, eenmaal opnieuw werpen. Je moet in iedere beurt echter minimaal één getal invullen (of een getal wegstrepen), dus het kan riskant zijn om een semi-goede worp opnieuw te doen. Die regel geldt trouwens niet alleen voor je eigen worp, maar ook voor die van anderen: ook in de beurt van je tegenstander ben je verplicht minimaal één cijfer in te vullen. Er is niets zo frustrerend als je tegenspeler de perfecte worp te zien doen en ze vervolgens allemaal terug in zijn hand te zien verdwijnen.
Voltreffer!
Gooi je precies hetzelfde getal als in het vakje staat (in het voorbeeld van net een witte 3), dan heb je een voltreffer! Deze leveren exponentieel meer bonuspunten op: hoe meer voltreffers je in een rij scoort hoe hoger de bonus die je krijgt. “Lekker wachten op die voltreffers” zou je denken, maar: het spel is abrupt afgelopen zodra iemand alle vijf de rijen vol heeft! Dit kan desastreuse gevolgen hebben, aangezien alles wat je niet hebt ingevuld je ook geen punten oplevert. Het is dus zaak goed op te letten hoe snel je medespelers gaan en om niet al te ver achterop te raken, het spel kan immers zomaar voorbij zijn.
Een waardige opvolger?
Het klinkt als een waardige opvolger van Qwixx en Qwinto, maar er is iets dat mij dwars zit bij Twenty One wat zich moeilijk onder woorden laat brengen. Het spel geeft je niet echt het gevoel dat je heel veel keuze hebt. Het komt er veelal op neer dat je in je eigen beurt zoveel mogelijk voltreffers probeert te scoren, terwijl je in beurten van anderen vooral de schade beperkt houdt. Wat je ook dobbelt, iedereen zou in jouw situatie dezelfde getallen invullen. Het zwaartepunt ligt dus meer op het geluk van de dobbelstenen dan op strategie, zoals dat bij Qwixx en Qwinto het geval is. Ik denk dat de makers van Twenty One dat ook inzagen en daarom alle spelers verschillende scorevellen geven. Hierdoor heb je in ieder geval nog het idee dat je je eigen spel speelt en je andere spelers dwars gaat zitten; een goede worp voor je tegenstander is zelden ook een goede worp voor jou, aangezien je een ander scorevel in moet vullen.
Twenty One is een simpel en snel spel in dezelfde stijl als Qwixx en Qwinto. Het bereikt echter niet de tactische hoogtepunten van zijn voorgangers. Nu zijn zowel Qwixx als Qwinto echte uitschieters in het genre: zo’n goed spel voor onder de €10,- zie je zelden. Twenty One is dan ook zeker zijn geld waard als je op zoek bent naar een klein snel spel om overal en met iedereen te kunnen spelen (en zeg nou zelf, wie is dat nou niet?).
Deze review is geschreven door Tom van Ommeren.