Deze top-5 lijst is dan ook bedoeld om je met dit geweldige genre kennis te laten maken, waarbij niet je medespelers maar het spel zelf je tegenstander is. Je moet dus echt als een team samenwerken om uiteindelijk het avontuur samen tot een goed einde te brengen. Omdat dit genre onwijs breed is, heb ik geprobeerd om zo veel mogelijk verschillende soorten spellen te kiezen, zodat er voor ieder wat wils bij zit.
1. Hanabi
Voor wie: pyromanen
Hanabi is het kortste en kleinste spel van de lijst, maar verwar dat niet met makkelijk. Bij Hanabi is het de bedoeling dat je met je medespelers een zo indrukwekkend mogelijk vuurwerkspektakel voor de keizer opvoert. Iedere speler krijgt vijf (bij twee of drie spelers) of vier kaarten (bij vier of vijf spelers) in zijn hand. Elke kaart heeft een combinatie van een van de vijf kleuren en een cijfer van 1 t/m 5. Nu is het de bedoeling dat je van deze kaarten stapels gaat maken in oplopende volgorde van dezelfde kleur. Maar er is een twist; je mag alleen de achterkant van je eigen kaarten zien. Je weet dus wat alle andere spelers in hun hand hebben, maar je eigen hand is een mysterie. Door andere spelers hints te geven over hun hand probeer je duidelijk te maken wanneer iemand een kaart moet spelen en wanneer absoluut niet. Want als je drie keer een kaart speelt die niet aangelegd kan worden, verlies je met zijn allen het spel. Het leuke aan Hanabi is dat de regels erg simpel zijn, waardoor je het goed met ‘niet-gamers’ kunt spelen. Bovendien speelt het lekker snel en is het door zijn kleine formaat overal makkelijk mee naartoe te nemen.
2. Pandemic
Voor wie: als je het liefst de wereld kapot ziet gaan, om daarna de redder in nood te zijn.
De wereld gaat ten onder aan etterende wonden, een stroom van diarree en de overheden zien in jou de perfecte kandidaat om dit probleem op te lossen. Met je team van medici, wetenschappers en onderzoekers zul je verschillende steden aandoen om uitbraken te voorkomen en je wetenschappers die felbegeerde medicatie te laten ontwikkelen. De verspreiding van de ziektes en de uitbraken worden door het spel bepaald en het is aan jou om te bepalen wanneer je een ziekte even met rust laat. Zo kun je die oh zo waardevolle acties besteden aan het ontwikkelen van één van de vier medicijnen. Maar pas op: als je die arme mensen blijft negeren kan het zomaar gebeuren dat er een pandemie uitbreekt en je het spel verliest. Dit is een van mijn favoriete spellen, vanwege de verschillende rollen die iedereen kan aannemen en het feit dat elk potje anders speelt. Ook heeft het spel meerdere uitbreidingen die allemaal minstens even goed zijn en het spel nog langer speelbaar maken. Mijn favoriete spel op het moment is dan ook de alleenstaande versie Pandemic Legacy die dit jaar uitkwam. Hierbij moet je zoals bij een adventskalender steeds meer regels en spelonderdelen op het bord plakken en een hele verhaallijn doorspelen.
3. Shadows over Camelot
Voor wie: it’s just a fleshwound!
Camelot wordt aangevallen en het is aan jullie, de ridders van de ronde tafel, om hier iets - het liefst heldhaftigs - tegen te doen! De zwarte ridder en Lancelot dagen de ridders uit voor een één tegen één gevecht, de Picten en de Saksen belegeren het kasteel en Morgan is uit op wraak! Gelukkig vertellen de oude legendes over het machtige zwaard Excalibur en de Heilige Graal. Als je deze voorwerpen weet te bemachtigen, dan zullen ze je aanzienlijk helpen in de strijd, maar dan moet je ze eerst zien te vinden. Maar pas op! Het zou zomaar eens kunnen dat een verrader zich tussen jullie bevindt. Hopelijk vind je deze snel, voordat het te laat is!
Shadows over Camelot is niet alleen een goed spel, maar het ziet er ook nog eens prachtig uit. Net als bij hun andere spellen heeft Days of Wonder wederom een pareltje afgeleverd met een geweldig thema. Uiteraard is het ook verplicht om Monty Python grapjes te maken, dat is toch zeker wel 15% van het plezier. De aanwezigheid van deze verrader maakt dit spel ook net weer iets anders dan andere pure co-ops, omdat dit gegeven een flinke dosis extra spanning met zich meebrengt.
4. T.I.M.E Stories
Voor wie: wannabe tijdreizigers
T.I.M.E Stories behoort bij een nieuw genre dat in 2015 is opgekomen en al snel heel populair werd. Het zijn spellen waarbij je een verhaallijn speelt, waardoor je deze eigenlijk maar een keer kunt doorlopen en het de bedoeling is dat je met hetzelfde groepje van begin tot einde doorspeelt. Hierdoor zullen er ook veel mensen zijn die dit nieuwe genre helemaal niks vinden. Hun mening is dan ook: een bordspel koop je voor lang speelplezier en moet je vervolgens zo vaak kunnen spelen als je maar wilt. Desalniettemin zijn deze spellen ongekend populair geworden; Pandemic Legacy wist zelfs Twilight Struggle van zijn nummer 1 positie van de “Boardgamegeek Boardgame Rank” af te schoppen. Terug naar T.I.M.E Stories. In T.I.M.E Stories speel je T.I.M.E agenten wiens doel het is om paradoxen in het tijd-continuüm te herstellen. Dit doe je door terug te gaan in de tijd en bezit te nemen van een lichaam genaamd Rectangle. Samen moet je vervolgens zien te ontdekken wat er precies gebeurd is. Dit doe je door mensen te ondervragen en puzzels op te lossen. Maar pas op; als je dit niet binnen de tijd voor elkaar krijgt, word je terug naar het heden gezapt en moet je weer opnieuw beginnen. Dit doe je dan natuurlijk wel met de nieuwe kennis die je bij je vorige reis verzameld hebt, waardoor je langzamerhand steeds verder ontdekt wat er nou precies gebeurd is. In de basis-set zit de eerste verhaallijn genaamd Asylum en momenteel zijn er alweer vier nieuwe sets uitgekomen die je met deze basis-set kan spelen. In deze sets ga je onder andere terug naar de middeleeuwen en het oude Egypte.
5. Marvel Legendary
Voor wie: als vier superhelden niet genoeg zijn
Marvel Legendary is momenteel mijn nieuwe verslaving. Terwijl ik mijn net bestelde uitbreiding nog niet eens in mijn klauwtjes heb, ben ik alweer naar de volgende uitbreiding aan het kijken. Waarom is dit spel zo geweldig vraag je wellicht? Ik zal het proberen uit te leggen. In Marvel Legendary kies je een team van vijf superhelden waarvan je de decks doorelkaar schudt. Vervolgens kies je een Master Villain die jou met een bijbehorend gekozen plan en geschud deck, bestaande uit meerdere villain en henchmen groups, wil neermeppen. Nu is het aan jou om steeds sterkere superhelden-kaarten te kopen, met als ultieme doel een sterk genoeg deck te hebben om de Master Villain te kunnen verslaan. Maar pas op! Zijn helpertjes nemen ondertussen onschuldige bijstanders gevangen en als je de slechteriken niet op tijd te pakken krijgt, ontsnappen ze uit de stad. Aangezien je een superheld bent, krijg je daar uiteraard straf voor. Elke slechterik die je verslaat leg je op een stapeltje naast je neer. Nadat je met zijn allen de Master Villain verslagen hebt, tel je de punten op van je verslagen bad guys waarna degene met de meeste punten de individuele winnaar is! Je kunt dit natuurlijk ook volledig negeren (zoals ik) en speelt lekker compleet coöperatief. Dat is aan jou om te beslissen. Doordat je oneindige combinaties aan slechteriken-teams en superhelden-teams kunt maken, is elk spel anders. Het speelt lekker vlot weg, al is het enige nadeel dat het wel zo’n tien minuten opbouwtijd nodig heeft. Of je speelt gewoon gelijk nog drie potjes, dat kan natuurlijk ook.
Dat waren ze dan, vijf geweldige spellen om eens uit te proberen als dit genre je aanspreekt. Omdat vijf andere, net zo geweldige spellen nu niet benoemd zijn, kun je in de nabije toekomst nog een top-5 lijst verwachten waarin ik deze spellen ook in het zonnetje zet. Het is tenslotte niet voor niets mijn favoriete genre! Welke spellen vinden jullie leuk om samen te spelen? Laat het me weten in de comments!