Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Sanders Schietpeloton: De ergernissen tijdens het spelen

Je ontzettend aan dingen ergeren is iets wat heerlijk kan opluchten. Tenminste, als je het ook uitspreekt. Een bekend Amerikaans schrijver zei ooit: ‘’Ik houd van lange wandelingen. Vooral wanneer ze gemaakt worden door mensen die mij ergeren.’’, en zo is het maar net. In dit artikel neem ik jullie mee in mijn gedachtegang, waarin ik ongegeneerd mijn frustratie botvier op dingen die telkens weer de revue passeren als een bordspellenavond zich voordoet. Hoog tijd dus voor een top 5 aan ergernissen die je opdoet tijdens het spelen van bordspellen.

Plek 5 – Wachten tot iedereen gereed is

Het is zover. Bordspellenavond met je grootste maatjes is weer aangebroken. Je hebt als organisator zorgvuldig nagedacht over welke spellen vanavond aan bod komen. Daarbij heb je je maten ook gevraagd om enkele klassiekers mee te nemen, zodat die eventueel ook gespeeld kunnen worden. De eerste Hans Worst meldt zich keurig een kwartier voor tijd (waarschijnlijk om alvast wat van je snack- en drankvoorraad op te snaaien, de Dagobert). Nummer twee en drie melden zich wel om en nabij het afgesproken tijdpunt van 20:00, niet zozeer fashionably late, maar op het randje. Laatstgenoemden waren hoogstwaarschijnlijk in de veronderstelling dat zij direct konden aanschuiven en dat jij al die frustrerende fiches en houten poppetjes uit de doos had getoverd en gesorteerd. Niets is minder waar, want er moet gewacht worden op persoon nummer vier. De persoon die minstens een half uur na de afgesproken tijd pas komt opdagen. Hij heeft geen spel bij zich, heeft geen idee wat voor jaar het eigenlijk is en vraagt meteen waar het bier staat. Mijn advies: niet op wachten en gewoon lekker beginnen. En zoals de ruimdenkend filosoof Bert Visscher ook ooit zei over de Oehoe: ‘’Blijf dan weg!’’



Plek 4 - ''Ik pak even de handleiding erbij''

Een fervent bordspel liefhebber heeft natuurlijk zo zijn favorieten, maar kan het tegelijkertijd niet laten om zijn collectie eens in de zoveel tijd van een impuls te voorzien. Bij het kopen van zo’n nieuw spel is het moeilijk om het persoonlijk enthousiasme te temperen. Het spel moet dan ook zeker de eerstvolgende bordspellenavond op tafel verschijnen, zelfs als dit de avond op de dag van aanschaf is. Het spel wordt klaargezet en de befaamde zin: ‘’Ik zal even kort uitleggen hoe dit spel in elkaar steekt.’’, zal ongetwijfeld snel ten gehore worden gebracht. Wat jammer genoeg volgt is een meer dan regelmatig onderbroken speluitleg, waarbij de spelleider praktisch gezien gewoon nog een keer de hele handleiding met je doorneemt, aangevuld met tussenpozen van eigen interpretaties. Is er dan eigenlijk een toegevoegde waarde voor het vooraf lezen van de spelregels door één persoon? Mijn advies: neem even de tijd om het bordspel echt te leren kennen, of geef iedereen gewoon vooraf een kopie van de speluitleg, of nog beter: pak de versnaperingen erbij en start een videotutorial van het spel op de TV van de huisbaas, en positioneer jezelf op de royale lederen zitbank in de hoek van de woonkamer. Eerlijk is eerlijk: het meubelstuk zal je ongetwijfeld niet zo’n houten reet opleveren als die bij elkaar geraapte eetkamerstoelen waar je doorgaans bordspellen op speelt.



Plek 3 - Vriendjespolitiek en liefdesrelaties

We zijn alweer aanbeland bij plek drie, de plek waar ons bloed wellicht langzaamaan naar het stollingspunt toe kruipt. Bij veel spellen ontkom je er niet aan dat er iemand eens flink te grazen moet worden genomen of dat er bondjes moeten worden gesloten. Iets wat in bepaalde gezelschappen altijd op hetzelfde uitdraait. Of het nu je licht demente grootmoeder is die je stiekem laat winnen, of je oudere broer waar je opzettelijk van verliest omdat je anders een pets voor je kop krijgt: we kennen het allemaal. Het bordspel Risk is bij uitstek geschikt om mensen flink op de kast te krijgen. De chemie binnen een groep is van essentieel belang voor dit spel, want verbondjes worden niet alleen gesloten door een goede spelpositie te hebben, maar ook zeker door de nodige sociale vaardigheden toe te passen. De vraag die overblijft is of iedereen daadwerkelijk kijkt wie de beste bondgenoot is, of met wie je het beste kunt opschieten. Dit onderscheidt de doorgewinterde spelers van de huis-tuin-en-keuken spelers, die al lang blij zijn als ze één keer zes weten te gooien. Bij Monopoly kunnen daarnaast ook de tenen gaan krommen. Vooral wanneer het kersverse stelletje binnen de vriendengroep straatjes met elkaar gaat uitwisselen, of de ander met een weerzinwekkend gulle deal uit de schulden weet te houden (of om andere redenen later op de avond, maar daar zijn we nooit voor uitgenodigd). Of voor deze vriendjespolitiek een oplossing te bedenken is, is maar de vraag. Wellicht dat een paar van die overheerlijke eitjes van Kinder Surprise of een flesje Hertog Jan Grand Prestige wonderen kunnen verrichten.



Plek 2 - Het eeuwige geluk van Bob

Het geluk aan je zijde hebben, is een onschatbaar goed. Het helpt je bij talloze situaties door dingen te regelen die je niet voor mogelijk had gehouden. Of het nu een unieke kaart is die uit een stapel van 364 kaarten wordt getrokken, of een onmogelijke worp waar ruimschoots aan wordt voldaan: het is magisch. Het zorgt ervoor dat bij spellen het tij kan keren. Een onvoorspelbaar element in een spel houdt het spel fris en zorgt ervoor dat bij een achterstand niet al je hoop al is vervlogen. Behalve wanneer Bob meedoet. Bob heeft áltijd geluk. Drie keer zes gooien? Geen probleem! Naar de gevangenis? Daar heb ik al wat kaartjes voor! Zelfs de meest duistere actie die het spel mogelijk maakt, lijkt niet voldoende om Bob van zijn voetstuk te krijgen. Wat dit geval betreft zijn er maar twee opties:

1. Tijd voor een Whatsappgroep zonder Bob.
2. Ga met Bob naar het dichtstbijzijnde casino.



Plek 1 - Twee woorden, negen letters!

Met mijn bloed gestold en mijn nagels een paar centimeter korter zijn we aanbeland bij de grootste ergernis: wachten. We kennen het allemaal wel, die ene persoon die elke speelkaart eerst uit het hoofd wil leren en in drie willekeurige talen wil vertalen, voordat hij hem speelt. Die persoon die telkens de spelregels erbij pakt om te zien of zijn acties mogelijk zijn. Die persoon die doelloos naar het bord zit te staren tijdens zijn beurt, doen alsof zijn lange en trage gedachtegang ook maar iets gaat bijdragen aan een betere beslissing in zijn beurt. Ondertussen heb jij al verse koffie gezet, de cavia’s verschoond, de haren uit het doucheputje gehaald en een aflevering van Game of Thrones bekeken. Voor dit soort gevallen, beste lezers, heb ik mijn eigen methodiek ontworpen. Het doet ons terugdenken aan de jaren dat we elke dag wel moesten wachten. Wachtend op het moment dat het inbelmodem daadwerkelijk verbinding had gemaakt met het wereldwijde web. Het geluid van dit klassieke inbelmodem, is dat wat ik telkens ten gehore breng wanneer het weer eens te lang duurt. Helpt het? Waarschijnlijk niet. Is het grappig? Dat zeker!



Zo, dat lucht op. Hoe mijn bordspellenavond er na dit moment uit komen te zien? Dat ligt volledig aan het feit of mijn vrienden dit schattige, onschuldige artikeltje onder ogen krijgen. Zo ja, dan zullen ze ongetwijfeld nog meer de tijd nemen voor hun beurten, bewust te laat komen en op mijn lederen bank gaan zitten voordat ik het spel überhaupt probeer uit te leggen. Zo niet, laten we er dan van uit gaan dat dit dé plek is om, heel onschuldig, al je ongenoegen te spuien over wat al die bordspellenavonden wel niet met je tere ziel hebben gedaan. Ik zeg: aan tafel!

Geplaatst door Sander op 09-04-2018 20:20
Aantal keer bekeken: 2229

Reacties

Door CandyShine (1137 reacties) op 09-04-2018 20:45
( PM )
Ik word gigantisch blij van de gifjes haha, die geven super de emoties weer bij de verschillende irritaties haha. Sowieso zijn uilen awesome. twee veren voor jou!


Door Playmaster (8 reacties) op 10-04-2018 07:16
( PM )
Haha wel heel herkenbaar.

Vooral de gast die altijd te laat is en dan vaak ook nog eerder weg moet en dat ook niet vreemd vindt
Door Flentrop (464 reacties) op 10-04-2018 07:54
( PM )
Blijkbaar ben ik een Dagobert! Beter te vroeg dan te laat!
Door Bleh (247 reacties) op 10-04-2018 10:33
( PM )
Wachten is ook mijn grootste ergenis. Op een gegeven moment heb ik geen zin meer en dan gaat mijn aandacht uit naar andere zaken en dan ga ik mijn eigen beurten afraffelen. Vandaar dat mijn voorkeur uit gaat naar coop spellen. Dan maakt het niet zoveel uit wie aan de beurt is je kunt lekker over van alles en nog wat babbelen.
Door CandyShine (1137 reacties) op 10-04-2018 10:47
( PM )
Quote:
Wachten is ook mijn grootste ergenis. Op een gegeven moment heb ik geen zin meer en dan gaat mijn aandacht uit naar andere zaken en dan ga ik mijn eigen beurten afraffelen. Vandaar dat mijn voorkeur uit gaat naar coop spellen. Dan maakt het niet zoveel uit wie aan de beurt is je kunt lekker over van alles en nog wat babbelen.

Eens! Ik houd zelf wel van babbelen tijdens spellen en dat kan inderdaad veel meer bij co-ops
Door MaryAnn (216 reacties) op 10-04-2018 15:42
( PM )
Hahah ik kan mij hier helemaal in vinden.
Net als dan heb ik een spel helemaal uitgelegd, zoals laatst met Potion Explosion. En dan denk ik thuis nog, ik neem geen ingewikkelde spellen mee. Krijgen mensen het toch voor elkaar om 116 keer te vragen "En mag dit dan?" "En als ik dit doe?".*snurk*..
En alsof ze mij dan niet vertrouwen (maar misschien heb ik die indruk ook wel opgewekt bij mijn collega's) toch maar de handleiding erbij pakken en zelf nalezen of ik wel eerlijk ben

En wat ook altijd leuk is, is als een kat opeens besluit dat hij mee wil spelen, of dat er nu genoeg aandacht is gegeven aan iets anders en faliekant in het midden gaat zitten van het speelveld. Dat vind ik dan wel weer grappig, al moet ik dan wel oppassen dat er geen poppetjes, knikkers of fiches verdwijnen.
Door Angelus__M (308 reacties) op 10-04-2018 16:41
( PM )
Super leuk stuk!

Vooral het geluk van Bob, zeker als ik mijn vriendin speel zeg ik vaak dingen als: “ jaaaa hoor hoe kan dat nou weer” of “ vertel me eens hoe het voelt om constant vals te spelen?” terwijl ze gewoon puur geluk heeft.

Echt een tof stuk
Door Buur (764 reacties) op 11-04-2018 14:57
( PM )
Spellen afstemmen op je spelersgroep. Hou je niet van mensen die te lang nadenken? Dan doe je King of Tokyo of zoiets. Drie keer dobbelstenen gooien en hop volgende beurt. Of Regenwormen.
Door AnpuAnubis (103 reacties) op 12-04-2018 00:17
( PM )
Quote:
Wachten is ook mijn grootste ergenis. Op een gegeven moment heb ik geen zin meer en dan gaat mijn aandacht uit naar andere zaken en dan ga ik mijn eigen beurten afraffelen. Vandaar dat mijn voorkeur uit gaat naar coop spellen. Dan maakt het niet zoveel uit wie aan de beurt is je kunt lekker over van alles en nog wat babbelen.
Dat heb ik altijd al met een potje schaken.
Ik weet vaak al wat ik wil zetten terwijl de ander nog moet zetten.
Als ik dan aan de beurt ben, zet ik gelijk zonder te kijken wat de ander heeft gedaan.
Is niet echt handig kan ik vertellen.
Geduld is een schone zaak, maar ik heb er een chronisch te kort aan...