Nona - Spy Club
Deze maand speelde ik vooral veel uitgebreide en zwaardere spellen met veel opties, mijn favoriete soort spel. Maar tussendoor wil je soms ook wat luchtigers ;-) En daar vond ik een nieuwe verslaving, namelijk Spy Club! Dit spel is coöperatief, dat is niet zo mijn ding. Maar Spy Club kun je ook heel goed solo spelen en daar ben ik gek op :D In Spy Club los je door middel van set collection en action selection als jeugdclub diverse misdaden op. Het leukste: dat kan in campagne vorm! In tegenstelling tot veel lange campagnes speel je elk potje Spy Club in ongeveer drie kwartier, ideaal. Een campagne bestaat uit vijf misdaden en een element uit elke misdaad kun je noteren als onderdeel van een groter masterplan. Het element dat je kiest, bijvoorbeeld jaloezie als motief of het museum als locatie, ontgrendelt kaarten. Op die kaarten kun je nieuwe personages, locaties, doelen en allerlei andere bonussen ontdekken. Er zijn veel verschillende opties, dus elke campagne loopt weer anders. Doet een beetje denken aan een legacy spel, maar hier hoef je niks permanent aan te passen. Zoek je iets wat snel speelt, origineel is én er leuk uit ziet, dan raad ik Spy Club aan!
Anna - Teotihuacan: City of Gods
Groot Ingewikkeld Spel. Veel heb ik daar niet van. Teotihuacan had echter een tof thema (de Azteken) en zoveel lovende recensies dat ik hem wel moest proberen. Spijt heb ik niet. In drie tijdperken probeer je zoveel mogelijk punten te scoren door onder andere mee te helpen bouwen aan de Piramide van de Zon. Dit is ongekend thematisch gedaan door je letterlijk mahjong-achtige tegels te laten stapelen als een soort piramide. De geplaatste stenen geven meer punten als je ze slim en kloppend plaatst. Dit is maar een van de acht verschillende acties die je kan doen, waarbij je bij elk actieveld ook nog is de keuze hebt om dat actieveld op verschillende manieren uit te voeren. Elke werker wordt gerepresenteerd door een dobbelsteen en als je je acties slim uitvoert mag je je dobbelstenen verbeteren door het aantal ogen te verhogen. Of misschien moet ik mijn werker toch maar niet verbeteren en in plaats daarvan die geweldige permanente bonus pakken… Teotihuacan, een aanrader!
Sander - For Sale
Afgelopen week ben ik op een surprise vakantie geweest met vrienden. Elk jaar organiseert een klein aantal van het gezelschap een gehele vakantie zonder daarover ook maar iets los te maken. Dit jaar belandde ik in Slovenië, waar ook tijd was voor de nodige bordspellen. Na een dagje in de hoofdstad Ljubljana te hebben rondgebanjerd, kwam ik een spellenwinkel tegen. Daar wist ik het snelle kaartspel For Sale op de kop te tikken. In For Sale bied je op verschillende onderkomens. Deze onderkomens variëren van de waardes 0 (een kartonnen doos) tot 30 (een spaceshuttle als huis!). Wanneer iedereen na het eerste gedeelte van het spel beschikt over een aantal onderkomens, start de tweede ronde. Hierin moet iedereen zijn verdiende huisjes voor een zo goed mogelijke prijs weer slijten. Wie in het eerste gedeelte dus niet goed inkoopt, is in de tweede ronde de pineut. Je bent in die eerste fase geneigd veel geld te spenderen aan hoge kaarten als de spaceshuttle, maar je geld verdwijnt dan als sneeuw voor de zon, waardoor je naast je spaceshuttle met allemaal krotten van onderkomens komt te zitten. Gedoseerd bieden met de mogelijkheid elkaar uit de tent te lokken. Kortom, zeker het proberen waard!
Elin – Las Vegas
Las Vegas lijkt een fossiel uit de jaren ’80 – zo saai en lelijk is de doos. Op de nieuwe spellenbeurs Speelwarden (Leeuwarden, 6 juli) was het meer dat het tafeltje vrij was en mijn achtjarige dochter toe was aan iets simpels. Tot mijn verrassing bleek het ‘t leukste spel van de dag te zijn – simpel, maar allerminst saai. In Las Vegas strijd je met 2 tot 4 spelers om zes potten geld. Iedere speler heeft acht dobbelstenen, die op de verschillende potten kunnen worden ingezet (gerolde enen bij de 1, tweeën bij de 2, etc.). Je wint de pot als je er de meeste dobbelstenen hebt liggen. Wat Las Vegas spannend maakt, is dat bij gelijk spel niemand wint. Of nou ja, de nummer drie wint dan, als die er is. Dat maakt dat je soms met een enkel dobbelsteentje een groot geldbedrag kunt winnen. En dat het tot de laatst gerolde dobbelsteen spannend blijft. Op de verder rustige spellenbeurs sprongen we er met ons gelach en gejuich ineens uit. Een aanrader dus, dit simpele spel dat onverwacht veel leven in de brouwerij brengt.
Dick - QE
QE staat voor Quantitative Easing. Het is een manier waarop de centrale banken proberen meer geld in de economie te pompen door obligaties op te kopen. Jij bent een centrale bank van één van de grote economische machten (Verenigde Staten, Europese Unie, China, Japan en het Verenigd Koninkrijk). Elke ronde is een speler de veilingmeester. Deze trekt een ronde tegel waarop geboden kan worden. Zo’n tegel bevat drie eigenschappen: land, type industrie (landbouw, behuizing, financiën, productie of overheid). De veilingmeester bepaalt het openingsbod en toont dit aan de overige spelers. Zij kunnen nu elk bod opschrijven en aan de veilingmeester tonen. De veilingmeester schrijft het hoogste bod op de tegel en geeft deze aan degene die het hoogste bedrag bood. Dit gaat door totdat alle tegels op zijn. Daarna worden de punten bepaald, naast die van de tegel krijg je ook bonuspunten in verschillende categorieën. Maar als jij tijdens het spel het meeste geld hebt uitgegeven, dan heb je sowieso verloren. Daarom moet je proberen bij te houden hoeveel iemand heeft uitgegeven zodat je hoog kan bieden, maar toch niet te hoog. Het spel wordt alleen maar leuker als je berichtjes achter laat voor de veilingmeester.
Klaas - The 7th Continent
Nog nooit heb ik zoveel geld uitgegeven aan een spel als aan de kickstarter van The 7th Continent. Ik sprong op de hype train toen de uitbreiding in de verkoop ging en omdat de reacties op dit kolossale spel zo jubelend waren, ben ik all in gegaan: basisspel, uitbreiding en alle extra’s, tot en met een zinloos dobbelsteenzakje aan toe. Best een risico, maar ook al heb ik pas een piepklein stukje van het continent uit de titel verkend: ik heb er geen spijt van. Wat zit dit avonturenspel absurd goed in elkaar! Als speler ben je een ontdekker die terug gaat naar een mysterieus zevende continent. Hij was daar al eens geweest, maar het enige dat is blijven hangen, zijn gillende nachtmerries. Om weer rust te vinden, moeten er verschillende mysteries worden opgelost. Dat gebeurt met het plaatsen van genummerde kaarten die gaandeweg delen van de kaart van het continent vormen. Onderweg vind je van alles en liggen de gruwelijkste gevaren op de loer, maar het mooie is dat je vrij bent om je eigen pad te kiezen. De mogelijkheden en variatie zijn bijna eindeloos. Hier ben ik nog wel een hele tijd zoet mee en dat vind ik helemaal niet erg! Welke spellen die je de afgelopen maand hebt gespeeld kan jij zeker aanraden?