Anna - King's Dilemma
In onze vriendengroep ben ik al jaren degene die de legacy-spellen koopt, een neiging waar de rest met alle liefde van profiteert. Zie de verbazing toen ik in december werd uitgenodigd voor King's Dilemma, een legacy-spel waarin je een familie speelt die advies aan de koning moet geven over het uit te voeren beleid. Of de boeren genoeg brood hebben is allemaal leuk en aardig, maar uiteindelijk wil je natuurlijk vooral je eigen belangen behartigen. Belangen die niet altijd overeen komen met die van de andere adelen, of erger nog; van het Rijk. Verhitte discussies zijn daarvan het logische gevolg. De keuzes die je voorgelegd krijgt zijn ook alles behalve makkelijk. Zo moesten we beslissen of we konden leven met kindermoord als de moordenaar er spijt van had en beloofde zich naar (onze) kerk te bekeren. Dilemma's! Het antwoord was jammer genoeg ja, iets waar ik nog steeds van moet bijkomen. Gelukkig blijven zulke keuzes de aanstichter wel achtervolgen. Wetten en uitspraken dienen namelijk ondertekend te worden en veranderen zo blijvend het spel. Als je op zoek bent naar een spel dat voelt als Game of Thrones meets de app Reigns met lekker weinig regels, dan is dit eentje die je zeker eens moet uitproberen!
Dick - Irish Gauge
Januari stond voor mij vooral in het teken van spellen met route-building. Ik ben erachter gekomen dat velen in mijn familie juist van dit soort spellen houden. Het aanleggen van een route geeft een bepaalde voldoening. We begonnen met de 20-jarig jubileum editie van Bus, later speelden we de nieuwe deluxe editie van Age of Steam, maar deze zijn (nog) nergens te koop. Daarom wil ik het hebben over Irish Gauge, afgekort IG. IG is wat een block train game genoemd wordt. In plaats van het leggen van tegels, leg je blokken op aangrenzende vakken. Daarnaast kan je aandelen ter veiling aanbieden, dividend aan een stad toekennen of dividend laten uitbetalen. Je probeert daarom de steden langs treinroutes waarvan jij aandelen hebt, zo divers mogelijk te laten scoren. Maar voor elke dividend die je toekent, verklein je de kans dat die getrokken wordt. De regels zijn simpel (het staat allemaal op een A4-tje), maar de keuzes kunnen soms zwaar wegen. Zeker een aanrader!
Vincent - Rovers van de Noordzee
Voor mij zijn spellen met diepgang belangrijk. Als een bordspel ook maar over een minuscuul stukje aardse geschiedenis of fictie gaat, levert dat bij mij al snel pluspunten op. Het bordspel Rovers van de Noordzee simuleert de voorbereiding en uitvoering van een roverstocht aan de kust van Engeland door een groep onverschrokken heidenen. Zij moeten zich bevoorraden om vervolgens met een groep bemanningsleden per drakar naar de overkant van het water te varen om daar nederzettingen te plunderen. Wat is er nu leuker dan dat?
Wat we weten uit de geschiedschrijving is dat de mogelijkheid tot sterven voor de Vikingen geen angst inboezemde. Sterven in de strijd is namelijk direct een ticket naar Walhalla. Het spel integreert dit element door de bemanningsleden die je mee neemt soms onoverkomelijk te laten sterven wanneer de strijd gestreden is. Geen zorgen, want dit levert uiteraard punten op die nodig zijn om het spel te winnen. De plunderingen zelf zorgen voor de inkomsten van Engels staal, goud en vee. Deze kunnen als eerbetoon aan de hoofdman worden aangeboden in ruil voor punten. Je kunt ze ook investeren in je wapenuitrusting of in meer plundertochten. Hoe je het ook doet: het is een optie tot winnen.
Er zit een heerlijk tempo in het spel. Speelbeurten zijn snel voorbij zodat men niet lang ‘niets zit te doen’. Een stukje frustratie die ik wel eens ervaar.
Tevens heeft het spel een zeer duidelijke eindspurt dus zorg dat je op tijd het maximale uit je laatste beurten haalt!
Ik kan nu al niet wachten tot de volgende keer. Dan zal ik zeker een paar dingen anders aanpakken in mijn strategie. Een aanrader!
Klaas - Paladins of the West Kingdom
Bij veel reviewers die ik hoog heb zitten, stond dit spel in de lijsten van beste spellen van vorig jaar, dus dat gaf aardig wat verwachtingen. Die zijn waargemaakt, kan ik met opluchting zeggen. Paladins, zoals het koosnaampje luidt, heeft veel elementen waar ik sowieso al van hou: worker placement, kaarten die je acties beter maken, een eigen spelersbord waarop je lekker je eigen gang kan gaan maar ook een gemeenschappelijk gebied waar iedereen probeert te scoren… Heerlijk allemaal. De manier waarop het allemaal samengebracht is, heeft een spel opgeleverd dat een heleboel strategieën mogelijk maakt, maar toch overzichtelijk blijft en intuïtief aanvoelt. Zo begin je elke ronde met kiezen uit drie ridders die je tijdelijk een speciale kracht geven, waardoor je makkelijker aan de werkers komt die je nodig hebt, kaarten kan spelen die je nuttige grondstoffen gaan opleveren bij je beurten in de toekomst, gaat stijgen op sporen die steeds lucratievere acties mogelijk maken en nog veel meer leuks. Van zo’n crescendo in twee uur spelen word ik altijd heel blij. Ik wil dus snel weer!
Nona - Draftosaurus
Mijn voorkeur gaat vooral uit naar zwaardere spellen, maar een klein tussendoortje is natuurlijk ook fijn om te hebben. Hoewel er een aantal leuke bestaan, ben ik niet snel écht enthousiast over een filler. Draftosaurus is echter super leuk, dus besloot ik ‘m hier in het zonnetje zetten. In dit spel bouw je een mini-dierentuin met dinosaurussen door middel van drafting, vandaar de naam! Meestal werkt draften met kaarten, soms met dobbelstenen, maar in dit spel draft je dino’s :-D Elke soort dino heeft een eigen kleur en vorm, waardoor het spel er heerlijk vrolijk uit ziet. Een dobbelsteen bepaalt waar je je gekozen dino mag plaatsen, degene die dobbelt mag deze eis negeren. Elke plek in je dierentuin scoort op een andere manier. Herhaal dit tot iedereen twaalf dino’s heeft en tel punten. Simpel zat, maar toch genoeg keuzes. Speelt enorm snel, maar is ook enorm verslavend! Dikke aanrader dus.