Anna neemt vandaag de aftrap met de beste spellen om met zijn tweetjes te spelen.
Patchwork
Wie wil niet een dekentje om lekker onder te duiken? In Patchwork is het jouw doel om precies zo’n dekentje te maken uit tetris-stukken. Elk stukje kost echter tijd om in je dekentje te naaien en een aantal knoopjes. Als een stukje teveel tijd kost, is de andere speler aan de beurt en moet je wachten totdat diegene uitgepuzzeld is. Patchwork is een spel dat je met iedereen kan spelen, zowel mijn moeder als mijn vriend als mijn vriendinnen genieten van deze legpuzzel voor twee.
Jaipur
Met zijn simpele regels maar toch verrassende diepgang is Jaipur een van mijn favoriete tweespelerspellen. In Jaipur moet je setjes van waren verzamelen die je vervolgens dan kunt verkopen voor punten. Sommige waren, zoals goud, zijn meer waard dan anderen, maar die kaarten zijn dan ook weer moeilijker om aan te komen. Te hebberig zijn is echter ook gevaarlijk, als je eenmaal zeven kaarten in je hand hebt, mag er geen kaart meer bij. Op zo’n moment kan dus je lieftallige medespeler met een gerust hart die gouden kaart in de markt laten liggen terwijl jij je tanden knarst van frustratie.
7 Wonders Duel
Het tweespeler-broertje van zijn origineel 7 Wonders moet zeker niet gezien worden als een slap aftreksel. Dit is een volledig op zichzelf staande versie om met je favoriete partner-in-crime te spelen. Vergeleken met de eerder genoemde spellen is dit voor de mensen die naar wat complexers snakken. In 7 Wonders Duel verzamel je kaarten die je beschaving op verschillende manieren vooruit helpen. Zo heb je onder andere cultuur, militaire macht en wetenschap om je mee bezig te houden. Deze kaarten kunnen ook op verschillende manieren voor de winst zorgen. Door een vernuftig, als een piramide opgebouwd kaartenhuis moet je moeilijke keuzes maken welke kaarten je pakt en wanneer. Want als je niet oplet, leg je precies de kaart bloot die je tegenstander nodig heeft voor de overwinning.
Sherlock Holmes Consulting Detective
We bevinden ons in het 19de eeuwse Londen waar een nieuwe moordzaak altijd op de loer ligt. Sherlock als de man die hij is, kan probleemloos al die zaken met een enkele analytische blik oplossen. Extra sympathiek dus dat hij ons ook een poging laat wagen. In Sherlock Holmes Consulting Detective moet je samenwerken om een moordzaak op te lossen. De regels zijn bijna non-existent, je krijgt een boek met alle mogelijke aanwijzingen die je kunt volgen. Daarnaast is er een kaart van het 19de eeuwse Londen, een telefoonboek en de krant van de dag dat de moord heeft plaatsgevonden. Succes. Als je denkt het te weten, krijg je nog een paar pittige vragen over van alles omtrent de zaak waarvan je tot dan toe nog niet dacht dat het relevant zou zijn. Omdat het zo vrij is, voelt het ook echt alsof je zelf de goede conclusies hebt getrokken en niet dat het spel je erheen heeft geleid. Er zijn al meerdere verschillende versies uitgekomen allemaal met meerdere moordzaken om je tanden op stuk te bijten. Een perfect spel om lekker met zijn tweetjes in te duiken dus!
Project Gipf
De Belgische Kris Burm heeft met de Gipf-serie door de jaren heen spellen uitgebracht die allemaal hetzelfde designer-motto hebben: makkelijk te leren, moeilijk te beheersen. Verder komt er geen geluk bij kijken, alle overwinningen en afgangen heb je aan jezelf te danken. Zijn spellen lijken direct op klassiekers vanwege de look die doet denken aan spellen als dammen en schaken. En feitelijk spelen ze ook allemaal zo. Je moet bijvoorbeeld rijtjes maken en zo stukken slaan, of met stukken torens maken waarbij het stuk wat bovenop ligt de bezitter van de toren is. Na elk potje denk je: nu snap ik hem, laten we het nog is spelen. En dan nog een keer. Mijn persoonlijke favorieten zijn DVONN en YINSH, maar allemaal zijn het uitstekende spellen om je denkspieren maximaal aan het werk te zetten.