Aantal spelers: 1 tot 4
Speelduur: 30 minuten
Aanbevolen leeftijd: vanaf 8 jaar
Adviesprijs: €14.99
Clever is het nieuwste roll-and-write spel van 999 Games. Roll-and-writes zijn snelle dobbelspelletjes waarbij iedereen een eigen blaadje heeft waar je zo efficiënt mogelijk worpen op moet invullen. Het leuke is dat je ook in andermans beurt iets mag invullen, dus je doet altijd mee! Dit genre speelt snel, neemt makkelijk overal mee naartoe en is betaalbaar. Qwixx is hier in Nederland waarschijnlijk het bekendste spel uit dit genre. 999 Games bracht al eerder Doodle City en Keer op Keer uit, nu is het de beurt aan Clever. Is deze ook weer zo leuk? Let’s see!
Een overzicht van het spelmateriaal.
Razendsnelle start
Wanneer je het doosje opent vind je de spelregels, dobbelstenen, vier stiften en een scoreblok. Elk blaadje op het blok heeft aan de voorkant het speelveld en aan de achterkant plek voor de puntentelling. Geef elke speler een eigen blaadje en een stift, bepaal willekeurig een startspeler en je kunt beginnen! Clever bevat verschillende kleuren categorieën met elk een eigen dobbelsteen. Er is duidelijk te zien waar en hoe je iets op je blaadje mag invullen, dus ook de uitleg is zo gepiept. Het spel duurt vier tot zes rondes afhankelijk van het aantal spelers en na afloop tel je de punten uit alle categorieën bij elkaar op.
Startopstelling voor 2 spelers.
Wie aan de beurt is mag drie keer gooien. Na elke worp kies je een dobbelsteen, plaatst die op je blaadje en vult het resultaat meteen in. Elke kleur dobbelsteen heeft z’n eigen plek op je blaadje en eigen manier van invullen. Groen, oranje en paars moeten van links naar rechts ingevuld worden, maar geel en blauw mag je willekeurig aankruisen. Daarnaast moet je bij blauw altijd het aantal ogen van de witte en de blauwe dobbelsteen optellen. Je mag de witte dobbelsteen ook los kiezen, dan kun je hem gebruiken als kleur naar keuze.
Op een presenteerblaadje aangeboden
Een grappige feature in Clever is dat het doosje tijdens het spelen gebruikt wordt. Nadat een speler namelijk een dobbelsteen kiest om te gebruiken moeten alle dobbelstenen met een lager getal afgelegd worden. Deze plaats je dan op het zilveren dienblad in de doos. Nadat je beurt klaar is serveer je dus als het ware jouw restant aan je medespelers, die allemaal tegelijk één van die dobbelstenen mogen kiezen.
De witte één en groene twee zijn op het dienblad beland omdat de gele drie werd gekozen.
Dit geeft de actieve speler interessante keuzes, want je wilt soms liever een hoger getal houden, maar je wilt ook voldoende dobbelstenen overhouden om drie worpen te kunnen doen. Daarnaast is er altijd goed te zien welke dobbelsteen nuttig is voor je medespeler(s), dus ook daar kan je jouw keuze op baseren.
Na je derde worp gaan alle overgebleven dobbelstenen sowieso naar het dienblad, dus aan het einde van je beurt kun je wel veilig voor een hoog cijfer kiezen. In de eerste twee worpen kies je toch sneller voor lagere cijfers en ook op het dienblad zul je die ook veelvuldig tegenkomen, dus houd er rekening mee dat een hoger cijfer ingevuld krijgen wat lastiger is.
Als geen v/d dobbelstenen op het dienblad ingevuld kan mag je er als uitzondering eentje van de actieve speler kiezen.
C-c-c-combo!
Elke kleur heeft niet alleen een eigen manier van invullen, maar ook een eigen manier van scoren. Bij geel verdien je punten voor het volledig vullen van een kolom, bij groen en blauw voor het totale aantal aangekruiste velden en bij paars en oranje tel je simpelweg de ingevulde cijfers bij elkaar op. De categorieën doen echter meer dan alleen punten scoren; tijdens het spel kun je allerlei bonussen verdienen! Bij geel en blauw verdien je die door het opvullen van rijen en/of kolommen, zodra je er eentje vol hebt krijg je meteen de bijbehorende bonus. Bij de drie rijtjes verdien je een bonus door simpelweg ver genoeg te zijn met het invullen van dat rijtje, zodra je een veld invult waar een bonus onder staat moet je die bonus meteen gebruiken.
Als je slim speelt kun je bonussen soms prachtig combineren en dat is toch wel een heerlijk gevoel! Zo kwam er een moment dat ik een paars veld kon invullen, waardoor ik als bonus een geel veld mocht aankruisen. Met dat gele veld vulde ik een rij en die bonus gaf me het eerstvolgende groene veld cadeau wat op zijn beurt nog eens een vos vrij speelde! Iedere vos die je vrij speelt geeft aan het einde van het spel bonuspunten voor de categorie waarin je de minste punten hebt. Er zijn ook nog bonussen die je een eigen worp laten overgooien of na afloop van een beurt een extra dobbelsteen laten kiezen ongeacht waar die dobbelsteen ligt. Op die manier kun je ook die hoge dobbelsteen die je medespeler koos alsnog invullen of een eigen dobbelsteen een tweede keer gebruiken.
Puntentelling aan het einde van het spel.
Verrassend en verslavend
Omdat een vos alleen scoort voor je slechtste categorie kan het de moeite waard zijn om al je kleuren een beetje gelijk op te laten gaan. Echter scoren de groene en blauwe velden pas écht veel punten wanneer je heel veel velden van die kleur hebt gevuld en moet je bij geel wel een kolom volmaken om er überhaupt punten voor te krijgen. Natuurlijk zou je dat graag allemaal doen, maar je krijgt lang niet je hele blaadje vol in één potje. Dit betekent dus dat je je op verschillende dingen kunt richten en elk potje weer wat anders kan proberen. Combineer dat met de regelmatig lastige keuze welke dobbelsteen te selecteren en je hebt een verrassend diepgaand en erg verslavend spel. Ben jij ook fan van snelle spelletjes die makkelijk te leren zijn en toch veel interessante keuzes geven, dan moet je Clever zeker eens proberen!