Aanbevolen leeftijd: vanaf 16 jaar
Aantal spelers: 3-5 (ook met 2 mogelijk)
Gemiddelde speelduur: 60 minuten
Escape Rooms zijn inmiddels in Nederland niet meer weg te denken. Bij elk groepsuitje is er wel iemand die oppert om zich met zijn allen vrijwillig te laten opsluiten in een kamer vol met raadsels. Vandaag de dag heeft dan ook iedereen wel op zijn minst één Escape Room uitgeprobeerd, en het is eigenlijk gek dat er nog geen bordspel van was. Helemaal als je je bedenkt dat de Escape Room eigenlijk een spel op zich is!
Om een Escape Room te vertalen naar een bordspel, zijn er natuurlijk wel wat hordes te overbruggen. Zo is één van de uitdagingen om de sfeer van een Escape Room naar de speeltafel te brengen, je zit ten slotte thuis niet echt gevangen. Daarnaast zijn er veel bewegende onderdelen die in de juiste volgorde moeten worden uitgevoerd. Elk onderdeel is anders en dat zorgt voor veel losse stukjes die allemaal in de doos moeten worden gestopt. Tot slot moet elke Escape Room anders zijn, zodat je echt het gevoel hebt dat je elke keer een unieke ervaring beleeft. Ga er maar aan staan. Identity Games heeft zich echter aan deze uitdaging gewaagd en met aardig succes!
Ontsnap thuis met een drankje erbij
Als je ooit een Escape Room hebt gedaan, dan weet je precies wat je kunt verwachten met Escape Room: The Game. Het doel is om binnen 60 minuten te ontsnappen uit een gesloten kamer. Dit doe je door alle raadsels op te lossen. Zit je een keer vast, dan liggen de hintkaartjes alvast klaar. Deze mag je omdraaien wanneer er nog een bepaald aantal minuten te gaan is. Zo kun je de vaart er goed inhouden!
Elke Escape Room bestaat uit drie fasen waarbij je in elke een viercijferige sleutelcode moet zien te vinden. Zes verschillende sleutels liggen al paraat, en het is aan jou om uit te vinden in welke volgorde je deze in de Chrono Decoder moet stoppen. Het antwoord ontrafel je door de kamer af te speuren naar hints en puzzels. Als je dit drie keer succesvol hebt gedaan ben je vrij en mag je eindelijk ontspannen. Elke fase komt in de vorm van een envelop met daarin een nieuwe kamer of nieuwe aanwijzingen, en je mag pas een volgende envelop openen wanneer je een eerdere fase succesvol hebt afgerond.
De rol van de mysterieuze Chrono Decoder
De Chrono Decoder klinkt als een heel spannend ding, en Identity Games heeft hier goed werk geleverd. Deze is een combinatie van een soort MacGyver-hulpmiddel en een tijdbom. Aan de bovenkant glimmen rode cijfers op die je vertellen hoeveel tijd je nog over hebt, terwijl de zijkanten zijn bezaaid met mysterieuze tabellen en tandwieltjes. Bovenop zitten verder vier gaten waarin je de juiste sleutels in de juiste volgorde moet stoppen. Doe je dit goed, dan krijg je een vrolijk overwinningsmuziekje en mag je door naar het volgende onderdeel. Heb je de verkeerde code te pakken, dan gaat er een minuut van de totaaltijd af en is het terug naar de brainstormtafel.
De Chrono Decoder is echter niet alleen een zenuwopwekker die genadeloos laat zien hoe weinig tijd je nog over hebt, maar is ook bruikbaar tijdens het avontuur. In het begin heb je geen idee wat je er precies mee moet, maar gelukkig krijg je gaandeweg je ontsnapping enkele gereedschappen of hints waardoor de tabelletjes op de Chrono Decoder opeens bruikbaar worden. Als er in een kamer bijvoorbeeld ergens de letters ‘ER’ staan vermeld, weet je dat je gebruik moet maken van één van de snufjes die de Chrono Decoder rijk is.
Meer dan één keer kun je ontsnappen
Er zitten in totaal vier Escape Rooms in de doos. De puzzels die opgelost moeten worden variëren sterk. Daarnaast is het thema van elke Escape Room ook altijd compleet anders; van een gevangenisuitbraak tot een kofferbom die je binnen de tijd moet ontmantelen. Wel is er altijd een rode draad te vinden waarbij deel één het onderwerp introduceert, deel twee meestal een grote kamer bevat waarin je de meeste raadsels op moet lossen, en deel drie in het teken staat van de ontsnapping.
De puzzels zijn uniek en over het algemeen origineel. Wel jammer is het gemakkelijke gebruik van Sudoku’s, kruiswoordpuzzels etc. Ze voelen als wat goedkope standaardoplossingen om de speelduur wat te verlengen. Gelukkig zijn de andere raadsels wel weer erg sterk gedaan, en 95% van de puzzels was te doen als je goed keek en nadacht. Bij de andere 5% weten we nog steeds niet hoe het precies zit, en dit kan komen door de vertaling naar het Nederlands. Zo was het in Escape Room 3 de bedoeling om de locatie van de bom te vinden, maar staat er in de uitleg alleen vermeld dat je de route moet uitvinden die de plaatser van de bom heeft gelopen. Dit zorgde voor enige verwarring wat nu precies nodig was om naar de volgende fase te kunnen. Mogelijk dat dit in de Engelse uitvoering wel duidelijker was weergegeven. Gelukkig komt deze verwarring slechts sporadisch voor, maar het kan wel storend zijn.
Sfeervol avontuur
Identity Games heeft verder een fantastische stap gemaakt in het brengen van de Escape Room naar je huiskamer. Je voelt echt een vergelijkbare spanning als wanneer je in een echte Escape Room staat en dat is knap gedaan. De sfeer wordt extra goed neergezet met de muziek van de bijbehorende app die je gratis kunt downloaden, die voor elke kamer een aparte muziektrack bevat om je nog wat extra nerveus te maken. Tevens maakt ook de Chrono Decoder geluid. Deze is sowieso een tof ding dat tijdens het spelen bij elke kamer aan de zijkant van het speelveld staat. Hij voelt wat plasticachtig aan, maar je ziet door de multifunctionaliteit dat er echt werk van is gemaakt.
Tot slot is de herspeelbaarheid wel laag, want je weet na vier keer spelen hoe alle kamers in elkaar zitten. Houd je er echter rekening mee dat een echte Escape Room met een groep al gauw honderd euro kost en je hier voor veertig euro vier kamers krijgt, dan heb je toch redelijke value for money. Ook staat er op diverse kaartjes een printersymbool, wat betekent dat je deze opnieuw kunt uitprinten zodat de kamers allemaal herspeelbaar zijn voor andere vrienden en vriendinnen. Daarnaast is het natuurlijk best fijn als je lekker met een drankje erbij gezellig met elkaar om de tafel zittend kan lopen puzzelen.
Wel moet gezegd worden dat je niet helemaal wordt omhuld met de sfeer zoals wanneer je in een echte Escape Room staat, maar Identity Games weet met de Chrono Decoder, de app en de mysterieuze enveloppen aardig dichtbij te komen.
Voor zowel twee als vijf spelers een plezier om te doen
Er staat op de doos dat de game speelbaar is met drie tot vijf spelers. Het klopt dat je een grotere garantie hebt van succes als je met meerdere spelers speelt, maar Escape Room: The Game is ook prima te doen als je slechts met zijn tweeën bent. Je hebt dan misschien relatief wat meer hints en tijd nodig, maar tot nu toe haalden we alles wel redelijk binnen de tijd. Misschien is het dan ook een klein minpunt dat met vijf iedereen net iets te weinig te doen heeft, aangezien vier net genoeg is. Verder is het tof dat er een moeilijkheidsgraad zit aan elke kamer; de eerste twee zijn al vrij pittig maar zijn nog het gemakkelijkst, waarbij de laatste kamers vier uit vijf sterren betreft. De verwachting is dat er met de tijd nieuwe aanvullingen uit zullen komen die nog lastiger zullen zijn.
Verder qua minpunten zijn het meer externe dingen. Denk bijvoorbeeld aan: als de batterijen (die niet mee worden geleverd) bijna op zijn, kan de Chrono Decoder zich nog wel eens automatisch resetten naar zestig minuten. Als je dertig minuten onderweg bent en hij verspringt opeens, kan dat je nogal uit het spel halen. Verder ligt het aan je telefoon, maar je moet goed van te voren instellen dat je scherm niet donker wordt, de app stopt dan namelijk de muziek en het gehannes tussendoor met je telefoon kan vervelend zijn. Helemaal als je in gedachte houdt dat de Chrono Decoder genadeloos blijft doortikken.
Waar voor je geld?
Veertig euro is een redelijk prijskaartje voor wat je er voor terug krijgt. De Chrono Decoder is misschien een brok plastic, maar het blijft een indrukwekkend ding. Daarnaast komt Identity Games hiermee echt heel erg dicht bij de werkelijkheid en dat is een compliment waard. De kamers zijn verder allemaal uniek, en er zijn nagenoeg geen puzzels die overlappen of ook maar enigszins op elkaar lijken. Wel heb ik soms het gevoel dat de vertaling lichtelijk voor verwarring kan zorgen (ik kijk naar jou, Escape Room 3) en de externe zaken met de Chrono Decoder kunnen je soms uit het spel halen. Tot slot moet je er rekening mee houden dat, ondanks dat het altijd nog goedkoper is dan een echte escape room, je dit spel slechts vier kunt spelen, daarna weet je hoe alles in elkaar zit. Het zijn wel vier positieve ervaringen die we hebben gehad.
Al met al hebben we dan ook veel plezier beleefd aan dit spel, zowel met vijf als met twee man, en wat is er lekkerder dan thuis proberen uit te breken met een drankje naast je op tafel. Ook lekker is dat je gewoon weet dat na 60 minuten het spel klaar is. Je weet altijd waar je aan toe bent. Daarnaast is het een spel dat leuk is voor iedereen die een beetje van puzzelen houdt. Wel is het voornamelijk voor een volwassen doelgroep, vanwege de soms complexe puzzels. Al met al dus een goede poging om die Escape Room-vibe het huis in te brengen!
Deze review is geschreven door Yørn Soeteman