Spelers: 1 tot 4
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 9 jaar
De herfst is aangebroken, tijd om een fijne wandeling door het bos te maken. Geniet van de prachtige paddenstoelen die uit de grond zijn geschoten, de dauwdruppels op de bladeren en de diverse kleuren bladeren die het bos rijk is.
Vind je het toch iets te koud of te nat om naar buiten te gaan? Blijf dan lekker warm binnen en haal de herfst naar je toe met het bordspel Mycelia.
Schimmels in het bos
De titel van dit bordspel behoeft enige uitleg, want het is toch een spel over paddenstoelen? Hiervoor dienen we in de wereld van de schimmels te duiken. Een mycelium (meervoud mycelia) is een netwerk van schimmeldraden. Een spore kan uitgroeien tot een mycelium en hieruit kunnen uiteindelijk paddenstoelen groeien. Juist! De champignon die wellicht weleens op jouw bord ligt: in feite ook een schimmel, maar dan in eetbare vorm. De bordspellen met deze schimmels schieten als paddenstoelen uit de grond, denk hierbij ook aan Wonder Woods, maar ook aan het gelijknamige spel Mycelia van Split Stone Games.
Win de zegen van de bosgodin
Moraal van het verhaal: breng de magische dauwdruppels uit jouw bos naar de tempel. Schakel hierbij de hulp in van vele magische inwoners uit het bos, waaronder dus diverse schattige maar totaal niet eetbare paddenstoelen. De tempel in het midden van de tafel wordt gevuld met dauwdruppels die jij dankzij jouw deck met kaarten van je spelersplateau weet te verwijderen. Is de tempel vol dan draai je deze. De dobbelsteen rolt mee en je krijgt op één à twee locaties een nieuwe dauwdruppel.
Dauwdruppel-feest
Om je missie te voltooien probeer je een zo goed mogelijk deck te bouwen. Deze kaarten kun je kopen met bladerfiches die je dankzij de kaarten uit je hand kunt bemachtigen. Hoe sterker je deck hoe sneller je dauwdruppels kunt verplaatsen en naar de tempel kunt brengen. Het leuke is ook dat door de kaarten die je speelt ook andere spelers soms een voordeel krijgen. Bijvoorbeeld: neem zelf bladerfiches ter waarde van vijf en je tegenstanders ter waarde van één.
Geen enkel spel is hetzelfde dankzij de diverse kaarten met beginstadia van de druppels op je plateau, de kaarten uit je deck die je trekt en de nieuwe druppels die je gedurende het spel op je plateau plaatst.
De spelregels zijn kinderlijk eenvoudig en zorgen tevens voor een hoog herspeelbaarheidsgehalte. Mocht je nadat je de basis onder de knie hebt meer willen, dan is er de uitbreiding waarbij er meer tactiek in het spel komt en ook extra actiekaartjes. Deze actiekaartjes waarbij je bijvoorbeeld een kaart uit je deck mag verwijderen zouden zomaar eens voor je winst kunnen zorgen.
Je eigen spel binnen het spel
Mycelia speel je met maximaal vier spelers. Bijzonder is echter dat je met name heel erg met je eigen spel bezig bent en daardoor een stuk minder let op je medespelers. Immers bouw jij je eigen deck met je eigen kaarten en maak je je eigen keuzes op je tableau met betrekking tot verplaatsen en uiteindelijk het verwijderen van dauwdruppels. Vergeet vooral niet op te letten, wanneer je tegenstander roept dat er een voordeel voor jou is op de getrokken kaart van deze speler. Er is weinig onderlinge competitie wat zorgt voor een luchtig tijdverdrijf en focus op de pracht en praal die op tafel ligt. Die dauwdruppels en puntige bladerfiches zijn fascinerende spelonderdelen.
Spannend blijft het vaak tot het laatst, want tot ongeveer de achtste beurt lijkt alles gelijk op te gaan. Wat volgt is een nek-aan-nek-race of toch een plotselinge winst van je tegenstander.
Waar voor je geld?
In de categorie Familiespellen tot 12 jaar van de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2023 is Mycelia één van de winnaars. Geheel terecht, want deze eenvoudige deckbuilder is een absolute topper. Zeker wanneer je nieuw in het genre bent, van jongere leeftijd of wanneer je niet zo van de complexe spellen bent. Als ervaren deckbuilder-speler zul je deze vorm van deckbuilding toch al snel té eenvoudig vinden.
Een ander punt(je) van kritiek: de bladeren zijn dusdanig scherp dat je een medespeler zo zou kunnen verwonden. Wat wel is opgevallen: op de kaarten staan extra weetjes in het Engels naast de naam van de kaart. Waarom? Met zo’n succesverhaal had je toch wel verwacht dat dit in het Nederlands vertaald zou worden?
De prachtige draaibare tempel, de versie met kaarten voor gevorderden én de solo-optie zorgen ervoor dat je met Mycelia heel veel avonden speelplezier kunt beleven.
Schattig artwork, een uniek dauwdruppel-element en eenvoudige deckbuilding: Mycelia verdient zeer zeker een Gouden Beginnersbudgy. Dit is een must-have voor in je spellenkast en zorgt ervoor dat je die natte en koude herfst toch weer zonnig in gaat zien.