Spelers: 3 tot 10 spelers
Speelduur: Circa 30 minuten
Aanbevolen leeftijd: Vanaf 8 jaar
Prijs: €12,44
Het is weer boodschappentijd. Schoorvoetend loop je naar het laatje waar je altijd je portemonnee bewaart, maar eigenlijk weet je het al: die portemonnee is leeg. In de lokale courant zag je een vaag gerucht staan over goud dat zich in de Verlaten Berg zou bevinden. Een buitenkansje? Misschien. Je zult echter niet de enige zijn die een poging zou wagen om het goud te bemachtigen. Samen sta je uiteraard sterker dan alleen, maar wie is er te vertrouwen en wie gaat voor eigen succes. Lees hier het scenario dat zich eigenlijk aan het begin van elk spelletje Saboteur ontvouwt. Wie gaat er aan de haal met het goud, en wie steekt daar structureel een stokje voor?
Saboteur is een kaartspel van 999 Games, waarin de speler verschillende rollen aanneemt. Als deelnemer zul je de ene ronde namelijk een simpele goudzoeker zijn, terwijl je de andere ronde de rol van saboteur zal aannemen. Laatstgenoemde moet er alles aan doen om te voorkomen dat het goud in de berg wordt gevonden. De goudzoekers moeten samenwerken om het goud wel te bemachtigen, waarna de buit kan worden verdeeld. Een rollenspel dat zeer regelmatig uitmondt in intriges en bedrog, tot groot genot uiteraard.
In het spel wordt een imposant gangenstelsel aangelegd, wat naar één van de drie eindpunten leidt. Eén van die eindpunten herbergt een goudklomp van serieuze proportie. De andere eindpunten vormen alleen de nodige afleiding. Elke ronde mag een speler een kaart neerleggen om het gangenstelsel uit te breiden. De kaart moet aansluiten op een bestaande gang, maar mag deze uiteindelijk wel blokkeren. Doordat iedereen continu een inbreng heeft op hoe de gang zich ontwikkeld, is eensgezindheid van wezenlijk belang. De saboteurs moeten zo onopvallend mogelijk de boel saboteren door verkeerde aanwijzingen te geven of door de gang te blokkeren of om te leiden. Doe dit echter niet te opvallend, want dan zullen de eerlijke goudzoekers zich tegen je keren!
Actiekaarten vliegen om je oren
Wie een ander niet vertrouwt, heeft de mogelijkheid om actiekaarten te spelen. Deze moet je wel met een beetje geluk van de aftrekstapel gepakt hebben. Actiekaarten kunnen een tegenstander blokkeren, door hun denkbeeldige gereedschap te molesteren. Wanneer dit gebeurt, kan je tegenstander alleen nog actiekaarten spelen en dus geen gangen aanleggen. Er zijn natuurlijk ook kaarten die gereedschap weer repareren. Die kaarten kun je op jezelf gebruiken, maar ook op iemand die je vertrouwt. In totaal kun je een speler twee blokkades opleggen.
Naast de blokkades is er ook de mogelijkheid om tunnels te laten instorten. Dit zorgt ervoor dat een tunnelkaart van het speelbord verdwijnt. Deze mag later wel weer worden ingevuld met een passende kaart, waarmee het hoofdzakelijk voor de nodige oponthoud zorgt. Als klap op de vuurpijl is er ook de verkenningskaart. Deze kaart laat je onder één van de drie eindpunten kijken. Wat je uiteindelijk met de verkregen informatie doet, is jouw keuze. Als saboteur kun je zo je tegenstanders om de tuin leiden, door de verkeerde locatie van het goud door te geven. Pas echter op! Wanneer je tegenstanders ook een verkenningskaart spelen en je controleren, zullen ze doorhebben dat je de boel in de maling neemt. Je rol is dan bekend en blokkades zullen je om de oren vliegen.
Hoe lang blijf jij geloofwaardig?
Wanneer de goudzoekers de schat bereiken, heb je als saboteur verloren. De goudzoekers mogen dan de buit verdelen. Er wordt een aantal goudkaarten getrokken gelijk aan het aantal goudzoekers. Degene die het laatste passende puzzelstukje neerlegde, mag als eerste een goudkaart kiezen. Daarna wordt met de klok mee getrokken. Goudkaarten kunnen andere aantallen goudklompen bevatten, waardoor het zeer gunstig is om als eerste te mogen trekken. Met dit in het achterhoofd is het natuurlijk wachten op een discussie over wie als laatste de goede kaart mag neerleggen die naar het goud leidt. Een goed moment om als saboteur de boel flink op te stoken en te zorgen dat er nog een extra omleiding wordt ingezet. Wanneer de tunnelkaarten op zijn en het goud nog niet is bereikt, dan winnen namelijk de saboteurs. Deze krijgen een vast aantal goudklompen voor de bewezen diensten, wat gelinkt is aan het aantal spelers.
Hoe meer zielen, hoe meer…verwarring
Dat Saboteur bij uitstek een spel is om met een flink gezelschap te spelen, moge duidelijk zijn. Met in totaal tien spelers is het kaartspelletje te spelen, waar bij een vol aantal spelers maximaal vier saboteurs kunnen opstaan. Met drie spelers is de kans dat je de saboteur door hebt natuurlijk anders dan bij zo’n grote groep. Met een groot gezelschap is de boel opstoken en verwarring zaaien veel gemakkelijker en dus ook leuker. We raden dan ook aan om Saboteur met minstens vijf a zes spelers te spelen. We willen niet stellen dat het met minder spelers echt niet leuk is, maar wil je de ultieme ervaring, dan is dit ons advies.
Conclusie
Saboteur is een ogenschijnlijk simpel spel met een enorme funfactor. Weerwolven mag dan misschien leuk zijn vanwege zijn bedrog en rollenspel, maar Saboteur doet daar zeker niet voor onder. Het voordeel is natuurlijk ook dat je bij dit spel, ongeacht of je snel bent betrapt, het spel gewoon kan afmaken. Saboteur is het leukste vanaf vijf a zes spelers, maar is ook met minder spelers te spelen. Wanneer het in de maling nemen van je vrienden een aangeboren talent van je is en je er van overtuigd bent dat je in je vorige leven een goudzoeker bent geweest, dan is Saboteur een aanschaf meer dan waard!
Geschreven door: Sander van Genderen