Spelers: 2 spelers
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Genre: kaartspel, hand management, set collection
Langs de Nijl in het oude Egypte ontvouwt zich bij de tempel van Sobek een grote markt. Wij zijn daar aanwezig als handelaren op zoek naar een goede deal. Dit kun je heel integer doen of met een beetje corruptie. Het maakt eigenlijk niet uit, zolang je maar niet corrupter bent dan je tegenstander, want daarop word je beoordeeld door de machtige god Sobek. Handelaren met een schoner geweten worden rijkelijk beloond door Sobek, dus pas op want Sobek ziet alles.
In deze recensie bespreken wij Sobek 2 Spelers, een spel van Bruno Cathala dat een herimplementatie is van het gelijknamige spel uit 2010. Belangrijkste verschil is dat Sobek 2 Spelers, zoals je misschien wel kunt raden, enkel gespeeld kan worden met twee spelers. Tegelijkertijd heeft het spel ook een visuele update gekregen. Voor deze versie is een vergelijkbare cartoonachtige stijl gekozen, maar nu is er nog wat meer kleur aan toegevoegd. Dit zie je meteen als het spel op tafel ligt, want deze versie van Sobek ziet er visueel zeer aantrekkelijk uit.
Sobek is een relatief makkelijk spel om te begrijpen dat op een gedegen wijze wordt uitgelegd in de spelregels. Een hulpstuk van de algemene spelregels zijn twee additionele spelershulpen die in detail uitleg geven over de krachten van de karaktertegels en de bonussen van de pauwfiches. Hierdoor kun je al snel een potje Sobek opstarten en de spelershulpen erbij pakken zodra dat nodig is. Met een speelduur van 20 tot 30 minuten heb je ook al snel een potje Sobek gespeeld.
Scarabeeën en goederen combineren
In essentie is Sobek een set collection spel, waarbij je als handelaar sets aan goederen probeert te verzamelen bestaande uit ivoor, ebbenhout, marmer, tarwe, vis of runderen. Hierbij moet je alleen wel opletten dat sommige goederentegels scarabeeën tonen en sommigen niet. Je eindscore wordt namelijk per set goederen bepaald door het aantal scarabeeën in de set te vermenigvuldigen met het aantal goederentegels. Dus enkel het verzamelen van goederen zonder scarabeeën levert je geen punten op.
Verder zijn niet alle goederen hetzelfde waard. Zo staan op goederentegels met ivoor drie scarabeeën, terwijl op tarwe goederentegels slechts een enkele scarabee te vinden is. Daar staat wel tegenover dat er meer tarwe goederentegels dan goederentegels met ivoor te vinden zijn in het spel. Dit maakt het daardoor makkelijk om een tarwe set te vormen, omdat een set uit minimaal drie dezelfde soort goederentegels moet bestaan.
Nu kun je denken dat je simpelweg alle soorten goederen tegelijkertijd kunt verzamelen, maar daar zit een staartje aan. Zo komen aan het einde van het spel alle overgebleven goederen uit je hand terecht op jouw persoonlijke corruptiebord. Dit wil je niet laten gebeuren, want de persoon met het minste aantal tegels op hun corruptiebord mag blind geldfiches trekken. Hoe groter het verschil in tegels, des te meer geldfiches de minst corrupte handelaar mag trekken. Deze geldfiches leveren per stuk direct punten op en die verschillen van drie tot negen punten. Corruptie kan je dus slechts zover brengen in het leven en in Sobek.
Tactische afwegingen maken in het pakken van goederen
Voordat je goederen tot een set gaat vormen, moet je ze eerst nog verkrijgen en in Sobek doe je dat heel makkelijk op de markt. Zo begint de eerste speler met het kiezen van één van de vier goederentegels in het midden van de markt. Eenmaal gekozen dan plaatst de speler de ankhpion op de plek waar de goederentegel is gepakt, waarbij rekening wordt gehouden met de bruine markeringen op de rand van de gekozen goederentegel. Deze markeringen bepalen namelijk in welke richting de ankhpion wordt geplaatst, zij het verticaal, horizontaal of diagonaal, en daarmee bepaal je de mogelijke keuzes voor je tegenstander.
In Sobek kun je dus hele tactische keuzes maken, door voor je tegenstander te bepalen welke goederen gepakt kunnen worden. Dit speelt helemaal een rol als je een gedekte karaktertegel pakt, want dan mag je zelf bepalen in welke richting de ankhpion wordt geplaatst. Dit kun je overigens als speler ook counteren, doordat je tijdens jouw actie niet altijd één van de goederen hoeft te pakken. In plaats daarvan kun je een set neerleggen of de kracht van een karakter gebruiken, met als voorwaarde dat je deze actie wel uit kunt voeren. Je bent daardoor wel beperkt in hoever je vooruit kan denken en de tactische keuzes die er zijn.
Geluk maak je zelf, maar dat is niet altijd mogelijk
Het juiste moment vinden voor het plaatsen van een set goederen is een andere belangrijke afweging die je moet maken in Sobek. Zo is het soms wel verleidelijk om nog even een extra goederentegel of een karaktertegel te pakken van de markt. Zo kunnen karaktertegels je mogelijk helpen in het spel door nieuwe tactische mogelijkheden te bieden. Je moet alleen wel oppassen als je tegenstander de karaktertegels pakt, want want ze kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Zo zijn er karaktertegels waarbij de tegenstander blind een tegel bij je mag trekken of waarbij je jouw hand moet terugbrengen tot zes tegels. Het kan daarom handig zijn om je hand met goederentegels niet te groot te laten worden.
Een ander voordeel van het plaatsen van een set goederentegels is dat je een pauwfiche mag pakken. Deze pauwfiches zijn eenmalige bonussen waarvan er ieder potje vijf willekeurig worden gepakt en niet worden aangevuld tijdens een potje Sobek. Als je de eerste bent die een set goederen neerlegt mag je alle vijf pauwfiches bekijken en er één van pakken en die direct gebruiken. Dit heeft als tweede voordeel dat je de rest van het spel weet welke mogelijke bonussen je kunt pakken. Hiermee kun je zelf wat sturend zijn in het geluk dat je hebt in Sobek.
Op andere momenten in Sobek wordt het geluk voor je bepaald. Denk hierbij aan de gedekte karakters die je kunt pakken op de markt. Deze kunnen je net goed uitkomen of zijn je nauwelijks wat waard op dat moment. Of op momenten dat je blind geld trekt kun je mazzel hebben en veel punten pakken of juist maar heel weinig. Tijdens onze speelsessies van Sobek viel het ook op dat iedere keer bij één speler het enorm tegenzat in het pakken van goederentegels met scarabeeën . Deze goederentegels zijn vaak bepalend voor je eindscore en dan is het lastig om het geluk nog aan je zijde te krijgen.
Tactisch geluk voor twee spelers
Sobek 2 Spelers is een interessante titel door de mechaniek hoe je goederen van de markt pakt. De keuze die jij maakt bepaalt direct wat jouw tegenstander kan doen, waardoor dit korte spel voor veel tactische mogelijkheden zorgt. Tegelijkertijd heeft het spel een hele fijne uitstraling door de cartoonstijl en gebruik van kleur. Verwacht alleen niet veel variatie van spel tot spel, want uiteindelijk blijf je hetzelfde doen om tot hetzelfde doel te komen. Daarbij kan geluk een bepalende factor zijn in de potjes die je speelt, maar met een speelduur van 20 tot 30 minuten hoeft dat niet erg te zijn. Zo kun je makkelijk meerdere potjes achter elkaar spelen waarbij het geluk ook soms weer net de andere kant op valt. Hierdoor is het perfect voor de speler die een luchtig tweespeler spel zoekt met voldoende tactische afwegingen, maar waarvoor je niet direct een schaakgrootmeester moet zijn om er plezier aan te beleven. Daarom geven wij Sobek 2 Spelers de zilveren beginnerbudgy.
Tekst: Mike Witteman