Vloertjes leggen was nog nooit zo leuk
In Intarsia is het je doel om in drie ronden zoveel mogelijk punten te verdienen met jouw gelegde vloer. Iedereen krijgt aan het begin 10 materiaalkaarten in verschillende kleuren en een speelbord. Op jouw eigen speelbord ga je je een zo mooi mogelijke houten vloer proberen te bouwen. Het bijzondere van de vloer is dat je begint met de buitenste ring en dan vervolgens naar binnen bouwt. Elk houten onderdeel past hierbij precies in elkaar.
Van simpele vloer tot kunstwerk
De vloer bouwen begint simpel, want de buitenste ring kost slechts 1 materiaalkaart van de juiste kleur om te bouwen. De tweede ring kost twee kaarten, de derde binnenring drie en je raad het al, het tafeltje kost je vier materiaalkaarten van dezelfde kleur.
Als je met tien materiaallkaarten begint kan het dus heel hard gaan, daarom is het goed om te weten dat je vaak ook kaarten terugkrijgt. Betaal je bijvoorbeeld twee kaarten, dan mag je één kaart terugpakken van een andere kleur. En bij een klus waar je vier kaarten inlevert, krijg je er dus drie terug. De twist is alleen bij vier kaarten dat het van het bonusbord afhangt welke kaarten je terugkrijgt. Zoals bij Patchwork mag je daar de schijf één of twee stapjes vooruit plaatsen om te kiezen welke kaarten je terug wilt ontvangen. Het kan dus zijn dat als je het goed timed, je dezelfde kleur kaarten terug kan krijgen.
Wil je vloer verder uitbreiden dan de eerste vier tegels, dan kan je ook nog verbindingskruizen kopen die ervoor zorgen dat je een groter deel van de vloer kan gaan bouwen. Zo bouwt iedereen geleidelijk zijn vloer steeds verder uit. Simpel… toch?
Het gereedschapsbord brengt de diepte erin
Intarsia is heel toegankelijk en stiekem prefereer ik zelfs Intarsia boven Azul! Helemaal omdat er ook aardig wat diepgang in zit die door het gereedschapsbord wordt geïntroduceerd.
Op het gereedschapsbord liggen maar liefst 24 verschillende tegels met voorwaarden waar je aan kan voldoen om bonuspunten te scoren. Een voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn dat je twee rode tegels in je vloer hebt met elk een binnenring. Heb je daaraan voldaan, dan mag je de bonustegel gelijk bij jouw speelbord leggen en krijg je die bonuspunten toegekend. Hierbij moet je goed letten op wat je medespelers voor keuzes maken, zodat je kan voorkomen dat ze bepaalde bonustegels voor je wegpikken, al is dat soms juist ook weer goed omdat er van enkele tegels meerdere zijn en een onderliggende bonustegel juist meer punten waard kan zijn.
Het ingenieuze is echter het feit dat er op elke bonustegel een gereedschap staat. Er zijn zes verschillende gereedschappen zoals bijvoorbeeld een hamer of een beitel. Ontvang je in een later stadium een tweede bonustegel met bijvoorbeeld een hamer, dan mag je de bonuspunten van je eerste hamer nóg een keer tellen. En krijg je een derde hamer, dan mag je de bonuspunten van je eerste twee tegels nogmaals tellen! Dit zorgt voor de nodige tactiek om een balans te vinden in je bonustegels en het opletten wat andere spelers doen.
Naast het gereedschapsbord krijg je ook nog gewoon punten voor de vloer die je legt, waarbij een vloer met vier lagen de meeste punten oplevert.
Mooi speelmateriaal maakt het plaatje af
Het is overigens echt complimentwaardig hoe mooi de speelmaterialen zijn. De uniek gevormde houten onderdelen passen als een handschoen in elkaar en ogen heel mooi op tafel. In onze doos zaten ze weliswaar wat vastgeplakt bij de eerste keer spelen, maar zelfs na het losmaken zat de verf er nog goed op.
Ook de doos is echt heel slim gedaan met compartementen voor alle spelonderdelen zodat die niet verschuiven. Daar kan een spel als De Zoektocht naar El Dorado nog wat van leren.
Heel toegankelijk voor verschillende doelgroepen
Het mooie aan Intarsia is de toegankelijkheid. De materiaalkaarten bevatten geen tekst en zijn eigenlijk gewoon gekleurde kaartjes en de onderdelen passen maar op één manier in elkaar. De elegantheid van de onderdelen zorgt er voordat iedereen al vrij snel in de speelervaring wordt gezogen. Waar families vooral zullen genieten van het leggen van de vloer, zullen de wat meer doorgewinterde spelers hun hersenen kraken over de beste balans tussen het benutten van het gereedschapsbord en het completeren van de vloer. Tevens voelt het gewoon fijn als je telkens bonuspunten krijgt wanneer je een gereedschapsbonus completeert. Het voelt een beetje als de trophies en achievements die je haalt op de spelcomputers. Met drie of vier spelers komt Intarsia overigens het meest tot zijn recht omdat het dan echt strijden is op het gereedschapsbord.
Waar voor je geld?
Hoe een spel met zo’n saaie doos, zo leuk kan zijn. Ik denk verder dat als we einde jaar de top 10 zouden opmaken van bij welke spellen je het meest waar voor je geld krijgt, dan zou Intarsia bovenaan staan. De houten onderdelen zijn fantastisch en uniek, deze heb je nog nooit eerder ergens gezien. En dat alles voor momenteel € 44,99. Het is ook écht een spel die je bij iedereen op tafel kan leggen en men krijgt zin om te spelen. Wij geven Intarsia dan ook met veel plezier een welverdiende Gouden Beginners Budgy!